Sexgate la SNSPA, feminista care tace și salvarea politică

Data:

spot_img

În România, una din două studente sau eleve e hărțuită sexual. La SNSPA fostele absolvente fac acuzații grave împotriva unor profesori bine ancorați politic. O analiză de Sabina Fati.

Trei profesori, doi de la Școala de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și unul de la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu, sunt acuzați de hărțuire sexuală. Conducerile celor două instituții de învățământ superior sunt acuzate că știau și că îi acopereau pe prădători. 18 victime și martori care au fost victime sau au asistat în perioada 1995-2024 la gesturi și condiționalități impuse de profesorul de sociologie Alfred Bulai, timp de 14 ani prodecan la SNSPA, au făcut mărturisiri video pentru snoop.ro. Studente și foste studente își asumă acuzațiile, își spun numele și povestesc metodele folosite de sociolog pentru a profita de ele. E înregistrat și Bulai când îi cere unei victime „dezbracă-te să văd că ai încredere în tine”.

Citește și: Frații Muraru, averi imense din funcțiile politice. O anchetă Reporter de Iași

Alexandra Costa povestește cum a fost umilită în vara anului 2014, când profesorul a început să o pipăie după ce a convins-o să-și scoată toate hainele: „Tremuram și mă dezbrăcam”, își amintește ea. Apoi, când începe anul universitar, se declanșează atacurile de panică și nu mai poate merge la școală: „Mi-era foarte rușine. (…) Tremuram atât de tare când intram pe ușile facultății.” Renunță la facultate și pleacă în Scoția, unde lucrează la un hotel. Acolo a fost diagnosticată cu stres post-traumatic, face terapie și ia medicamente. Celelalte mărturii completează acest tablou cu detalii care scot în evidență capacitatea de manipulare a profesorului și teama victimelor de a se opune. Le spune că, de fapt, ele îl seduc pe el. O fostă studentă din perioada 1995-1999 declară că toată lumea știa ce se întâmplă, dar că fetelor le era rușine și teamă să se plângă. În fond, chiar prădătorul făcea parte din conducerea Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative. „E prima dată când aud de subiect”, susține rectorul Remus Pricopie, căruia mulți dintre foștii studenți îi cer demisia.

O fostă studentă, Claudia Radu, a scris un comentariu pe Facebook la o postare ștearsă ulterior de Mihaela Miroiu, fostă decană la Facultatea de Științe Politice de la SNSPA, în care sugerează că profesoara a fost idolul ei, că așa a ales-o să-i coordoneze licența, masterul și doctoratul.

Continuarea, în Dw.ro

Citește și: Facultatea de Științe Politice a SNSPA, reacție la scandalul profesorilor acuzați de abuzuri sexuale. “Indignare și dezgust” despre Bulai, Pieleanu nu e pomenit

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Roxana Mînzatu este vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru „oameni, competenţă şi pregătire”

Roxana Mînzatu este vicepreședinte executiv al Comisiei Europene responsabilă...

Guvernul alocă până la 10.000 de lei familiilor afectate de inundații

Guvernul alocă până la 10.000 de lei familiilor afectate...

Cutremur cu magnitudinea 5,2 în zona seismică Vrancea, județul Buzău

Un cutremur cu magnitudinea 5,2 s-a produs luni, la...