Sezon estival plin de evenimente culturale, în Timișoara, Capitala Europeană a Culturii 2023

Data:

spot_img

Evenimente culturale în Timișoara. Capitala Europeană a Culturii Timişoara 2023 deschide sezonul estival cu noi evenimente culturale de excepţie care vor avea loc începând din acest sfârşit de săptămână – iubitorii de artă sunt invitaţi într-un periplu printre expoziţiile permanente şi temporare ale muzeelor, vor avea loc concerte oferite de Filarmonica Banatul, care încheie cea de-a XLVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional Timişoara Muzicală, spectacole de teatru sau filme, informează Agerpres.

Filarmonica Banatul închide Festivalul Internaţional „Timişoara Muzicală” cu un concert simfonic susţinut de Orchestra simfonică „Remus Georgescu” a Filarmonicii Banatul Timişoara, vineri, de la ora 19.00, sub bagheta dirijorală a maestrului David Niemann. Solista concertului va fi pianista Alexandra Dariescu. În program, Concertul pentru pian şi orchestră nr. 1, op 23 de P. I. Ceaikovski şi Dansurile simfonice, op. 45 de S. Rahmaninov.

Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” prezintă, vineri, de la ora 19.00, în sala „Uţu Strugari” spectacolul „O noapte furtunoasă” de I.L.Caragiale, realizat de Ada Lupu Hausvater, în regia lui Ion Rizea.

Muzeul Naţional al Banatului vine cu o ofertă în premieră naţională: acces gratuit pentru toate categoriile de public, pe parcursul întregii luni a lui Cireşar. O companie de construcţii locale va sponsoriza actul cultural dorind să fie un exemplu pentru alte companii, să stea alături de instituţiile culturale din oraş.

Citește și: Dominic Fritz: „Trebuie să fim sinceri cu oamenii că nu putem face magie, nu putem promite orice” | INTERVIU

Astfel, Noaptea Muzeelor va deveni „luna muzeelor”, cu acces gratuit la exponate vechi de mii sau sute de ani, opere de artă remarcabile, cu şansa de a acumula cunoştinţe preţioase legate de istoria locului, în calitate de invitaţi speciali ai instituţiei.

Şase expoziţii vor putea fi vizitate în luna iunie, la Muzeul Naţional al Banatului: „PATRIMONIUM 2022 – 2023” (o expoziţie a noilor piese de patrimoniu din colecţia muzeului); „Spaţiile Oravitzan” – universul artistic unic al maestrului Silviu Oravitzan, unde spaţiul şi culoarea se împletesc într-o armonie vizuală unică; „Obiecte. Istorie. Muzee. Arme albe” din colecţia Muzeului Naţional al Banatului – o colecţie de peste 40 de piese din colecţia de arme a muzeului, printre care şi cele mai spectaculoase şi recognoscibile arme albe din patrimoniul instituţiei, începând din secolul al XIII-lea şi până la mijlocul secolului XX; „Arme care au făurit România” – o călătorie unică prin istoria militară a României, prin intermediul unor piese din colecţia privată a meşterului făurar Cosmin Pop, cunoscut mai ales ca „Fiare din Beci” în lumea reenactmentului. Expoziţia oferă un periplu prin evoluţia armamentului alb, din Antichitate până în perioada Primului Război Mondial; „Istoria militară a Banatului” – unde vizitatorii au prilejul să admire uniforme, arme şi piese de echipament militar de la începutul secolului XVIII care au fost în dotarea armatelor habsburgice şi otomane, precum şi ale armatei române din primul război mondial; „Muzeul Popa’S” – dedicat lui Ştefan Popa Popa ‘S, artist omologat în 1995 de Cartea Recordurilor, ca fiind cel mai rapid caricaturist din lume.

Expoziţia „Flori şi fluturi, suflete călătoare”, inedită, este o ofertă de sezon în Centrul Multifucţional al Muzeului.

Citește și: Humanitas, Humanitas Fiction și Humanitas Junior la Bookfest. Peste 1.000 de titluri, cărți cu prețuri speciale, 39 de evenimente, lansări, sesiuni de autografe, dezbateri

Muzeul Naţional al Banatului găzduieşte, duminică, ultima zi a Festivalului de arheologie experimentală „PreHistoria”, la Punctul Muzeal de la Parţa, între orele 10.00 – 22.00, cu activităţi şi ateliere de arheologie experimentală şi „Fascinantul drum la final”.

Muzeul Naţional de Artă Timişoara anunţă prelungirea expoziţiei Suzanei Fântânariu, „Catharsis la o margine de lume. Suzana Fântânariu, o retrospectivă/ Catharsis at the end of a world. Suzana Fântânariu, a retrospective”, ca urmare a succesului remarcabil de care s-a bucurat expoziţia, evidenţiat prin numărul impresionant de vizitatori şi reacţiile entuziaste primite din partea publicului. Expoziţia prezintă, tematic şi contextual, peste 130 de lucrări realizate în diverse tehnici – grafică, desen, obiect, carte-obiect, instalaţie, gravură şi performance – alături de un vast fond documentar ce include fotografii, materiale multimedia, cataloage, broşuri şi texte de autor.

Pe simeze pot fi admirate temporarele „Neoavangarda Timişoreană – concept şi contextualitate”; „Ecorşeul” realizat de Constantin Brâncuşi; permanentele „Artă Bănăţeană şi Artă Modernă Românească”; „Artă Europeană” – Fondul Ormos Zsigmond; Colecţia „Corneliu Baba”; „Laborator restaurare-conservare” şi expoziţia interactivă, în premieră, „Bufetul Simţurilor”, în Galeria Arcada.

Muzeul Satului Bănăţean sărbătoreşte copilăria printr-o serie de evenimente cultural-educative, care includ lecţii de arta povestirii, jocuri de formare şi comunicare, ateliere de pictură, olărit, broderit, microistorie a Banatului şi un atelier de xilogravură.

Sâmbătă, între orele 14.00 – 18.00 se vor desfăşura o serie de activităţi sub genericul „Zâmbet de copil la porţile muzeului”

Pot fi vizitate şi expoziţiile permanente de ceramică, cea în aer liber, dar şi „Banatul Otoman – Restituiri culturale” sau „Moştenirea străbunicilor”.

Citește și: Luptăm pentru pace și alte bazaconii de la extrema dreaptă

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Muzeul Național al Banatului)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related