Miturile legate de mahmureală. Sfaturile unui medic

Data:

spot_img

Miturile legate de mahmureală, demontate de un medic ieșean. Anca Deleanu, președintele Colegiul Medicilor de Familie din Iași, a explicat ce trebuie să facem pentru a ne reveni după o beție.

În preajma sărbătorilor, spitalele înregistrează o creștere a cazurilor de urgență legate de consumul excesiv de alcool.

Oamenii care doresc să bea mult se bazează adesea pe diferite mituri pentru a evita mahmureala sau alte efecte negative ale alcoolului.

Citește și Prosumatorul de energie termică, un concept nou, ce ar putea schimba termoficarea în România | Interviu cu Sergei Faschevsky, Norsk Energi

Miturile legate de mahmureală: aspirina nu funcționează

Unii cred că dacă mănâncă mult sau puțin înainte de a consuma alcool, iau o aspirină sau beau zeamă de murături, vor evita mahmureala și se vor simți bine a doua zi.

Cu toate acestea, medicii avertizează că aceste credințe nu sunt susținute științific și că unele dintre aceste practici pot chiar înrăutăți lucrurile.

Ideea că poți preveni o mahmureală luând o aspirină este larg răspândită, dar medicii spun că acest sfat ar putea fi mai mult dăunător decât benefic.

Aspirina este un medicament antiinflamator nesteroidian care poate irita mucoasa stomacului, iar când este combinată cu alcoolul, riscul de iritație gastrică sau sângerări crește semnificativ.

„Aspirina este consideră unul dintre medicamentele care chiar face bine, dar pe un fond de abuz de alcool, aceasta poate face foarte rău, poate să declanșeze probleme digestive importante precum hemoragii digestive.

Totodată, luăm în considerare că stomacul a fost deja iritat de prezența alcoolului”, a explicat Anca Deleanu, președintele Colegiul Medicilor de Familie din Iași..

Dacă te confrunți cu o mahmureală, medicii recomandă să bei multă apă pentru a te hidrata, să te odihnești și să consumi alimente ușor digerabile.

Citește și O judecătoare a amânat 44 de procese într-o zi pe „marja de apreciere recunoscută statelor”. Anchetată de Inspecția Judiciară

Alcoolul se elimină mai repede, dacă este consumat lent

Alcoolul poate rămâne în sânge chiar și 24 de ore, mai ales dacă vorbim despre băuturi tari consumate în cantități mari. Astfel, un litru de vin băut ajunge să fie eliminat din sânge în aproximativ 7-9 ore.

De asemenea, o cantitate de 500 de ml de alcool de 5%, de exemplu, adică echivalentul unei beri, este eliminată mult mai repede dacă este băută mai lent decât dacă este băută rapid.

Mai exact, o bere băută într-o oră este eliminată în aproximativ 2 ore. Aceeași bere băută în jumătate de oră va fi eliminată în 6 ore.

Text preluat din Ziarul de Iași


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: pixabay.com / PhotoMIX-Company)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ajunul Crăciunului: Cele mai frumoase tradiţii românești | Monitorul de Cluj

Ajunul Crăciunului este o zi încărcată de semnificații, tradiţii...

Cum să-ți menții unghiile sănătoase în sezonul rece? – 3 pași simpli

Iarna îți poate pune unghiile la încercare mai mult...

De ce țeava rectangulară este preferată în construcții metalice?

În domeniul construcțiilor metalice, alegerea materialelor potrivite este esențială...