marți, 18 ianuarie 2022
AcasăNewsletterSforarul politico-imobiliar ieșean Gabriel Surdu iese din scenă: iată tunul de adio!

Sforarul politico-imobiliar ieșean Gabriel Surdu iese din scenă: iată tunul de adio!

După mai multe încercări, în urmă cu două zile s-a reuşit îndeplinirea cvorumului în Comisia de urbanism a Consiliului Local Iași. Au participat 5 membri din 7. Au venit la şedinţă Paul Boişteanu (PSD), Marius Aur (PSD), Gabriel Harabagiu (PSD), Gabriel Surdu (PSD) şi Violeta Găburici (PMP). Pe ordinea de zi a intrat şi proiectul unuia dintre membrii prezenţi (Gabriel Surdu), care a fost aprobat. De fapt, Surdu a fost şi nu a fost la şedinţă! Printre măscările pe care le-a transmis reporterului „Ziarului de Iaşi“, acesta a declarat că „la acest proiect am ieşit din sală“.

Comisia de urbanism a Consiliului Local (CL) îşi încheie ruşinos actualul mandat, în cheia ultimilor ani. Consilierii PSD – PMP i-au făcut un nou „cadou“ colegului lor, Gabriel Surdu, social-democrat care nu va mai prinde un nou mandat tocmai din cauza controversatelor afaceri imobiliare derulate de-a lungul anilor. Printr-o firmă de-a sa, Surdu a obţinut aprobare pentru un complex rezidenţial (4 şi 7 etaje) în vecinătatea unui monument istoric din Păcurari (Casa Buicliu). Fără prezenţa consilierului PSD la şedinţă, un astfel de proiect nu putea fi dezbătut şi aprobat. Gabriel Surdu şi-a ieşit din pepeni după ce l-am interpelat ieri pe această temă şi s-a lansat într-un atac virulent la adresa reporterului ZDI.

Surdu a asigurat cvorumul de şedinţă la propriul proiect

Sursele „Ziarului de Iaşi“ spun că, pe ultima sută de metri a actualului mandat, consilierii Comisiei de urbanism au încercat să se reunească de mai multe ori, dar au reuşit abia alaltăieri, în celelalte ocazii nefiind îndeplinit cvorumul de şedinţă. Cei cinci consilieri care au venit la şedinţa de luni nu vor mai face parte din Comisie în mandatul următor: Paul Boişteanu (PSD, preşedintele Comisiei), Marius Aur (PSD, secretarul Comisiei), Gabriel Harabagiu (viceprimar PSD), Gabriel Surdu (PSD) şi Violeta Găburici (PMP).

Pe ordinea de zi au fost mai multe proiecte, dar unul dintre acestea iese de departe în evidenţă: adoptarea unui plan urbanistic zonal pentru reactualizarea unui plan urbanistic de detaliu aprobat de CL în 2007. Beneficiarii actuali: Forest Hills SRL şi Terramold Solutions SRL, ambele firme fiind din siajul lui Gabriel Surdu, însă doar la prima apare oficial în acţionarat.

Săptămâna trecută, la precedentele tentative de întâlnire a Comisiei, nu a fost cvorum, conform surselor „Ziarului de Iaşi“. Alaltăieri, a ajuns Surdu la şedinţă şi, astfel, au fost prezenţi 5 dintre cei 9 consilieri (au lipsit consilierii PNL şi ALDE). La proiectul Forest Hills, informaţiile „Ziarului de Iaşi“ sunt că Surdu nu a participat la vot, dar, prin prezenţa sa, înainte de dezbaterea propriu-zisă a proiectului, a asigurat cvorumul de şedinţă. Ceilalţi 4 consilieri prezenţi au votat pentru aprobarea proiectului, astfel că aceştia au dat undă verde iniţiativei imobiliare a colegului lor.

„Din punct de vedere legal, nu există o problemă, întrucât în cazul prezentat de dvs. persoana în cauză nu a participat la vot. Conform noului cod administrativ, proiectul poate fi aprobat cu majoritatea plus unu a consilierilor prezenţi, dacă este îndeplinit cvorumul. Chiar dacă nu a participat la vot, persoana în cauză este luată în considerare la cvorumul de şedinţă“, ne-a declarat ieri un jurist, care a preferat să-şi păstreze anonimatul.

Chiar dacă din punct de vedere legal poate nu sunt probleme în contextul unui vid legislativ, moral situaţia este alta: prezenţa consilierului PSD la şedinţă a favorizat dezbaterea şi aprobarea propriului său proiect. Totuşi, Surdu nu este la prima abatere: „Ziarul de Iaşi“ a scris în mai multe rânduri despre activitatea acestuia în Comisie în relaţie cu propriile proiecte, dar şi despre modul în care CL a aprobat o hotărâre ilegală în favoarea tot a unui proiect imobiliar de-al lui, decizie rectificată în CL după apariţia articolului de presă.

Modul în care consilierii din Comisia de urbanism au acţionat alaltăieri ridică mari semne de întrebare: De ce atâta grabă în a ţine o şedinţă pe final de mandat? (amintim că forul a fost convocat de cel puţin două ori, fără succes, săptămâna trecută – de la ambele Surdu ar fi lipsit). S-a întâlnit această Comisie doar cu scopul de a facilita proiectul imobiliar al unui membru? Și, nu în ultimul rând, cât de moral este ca un membru al Comisiei să asigure cvorumul de şedinţă dacă acest lucru determină ca un proiect alunei firme de-a lui să fie dezbătut şi aprobat?

Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE