Și-au retras copiii de la școală, acum riscă închisoarea. Motivul invocat de părinți | Bihoreanul

Data:

spot_img

Și-au retras copiii de la școală, acum riscă închisoarea. Motivul invocat de părinți este acela că vor să-i educe acasă, confrom programului Home Life Academy.

Fără să aibă ei înșiși prea multă școală, doi părinți din Bratca au decis să-și retragă cei patru copii de la școală, sub pretextul că îi educă acasă. Acum riscă să ajungă la închisoare!

„Acești copii nu pot avea niciun viitor”

În premieră pentru România, Curtea de Apel Oradea i-a condamnat la 4 luni de închisoare cu amânare pe soții Liviu și Doinița Oltean, acuzați de împiedicarea accesului micuților la educație.

„Acești copii nu pot avea niciun viitor în situația în care viața lor nu se schimbă urgent”, au concluzionat judecătorii.

Citește și: Lansare de carte la Bookfest. „Războiul sfânt al României. Militarii, motivația și Holocaustul” de Grant T. Harward

Totuși, părinții se încăpățânează să-i țină acasă, singurul loc unde cred că sunt feriți de pericole. Familia Oltean duce o viață modestă.

Liviu și Doinița au șase copii, cel mai mare de 15 ani, iar cel mai mic de nici 2 ani, și trăiesc din indemnizația de creștere a acestuia, din munci agricole și ce mai au în bătătură.

Un model tot mai întâlnit, dar nepermis în România

Mama a fost întotdeauna casnică, grijind de gospodărie și de copii, iar tatăl a lucrat la o firmă din zonă, ca manipulant de utilaje, până când a intrat în concediu pentru creșterea copilului.

În septembrie 2021, cei doi au luat o decizie radicală: și-au retras de la Liceul nr. 1 Bratca cei patru copii de școală, pe atunci elevi în clasa a V-a, a IV-a și, cei mai mici, a III-a.

Nu i-au transferat la o altă unitate de învățământ, ci i-au ținut acasă, sub pretextul educării lor conform programului Home Life Academy, o școală creștină privată din America, care oferă îndrumare părinților care își educă la domiciliu copiii.

Citește și: Sentința prin care a fost condamnat Dan Voiculescu, suspendată de instanță. Mogulul ar putea scăpa și de plata prejudiciului

Homeschooling este ceva obișnuit în SUA, dar nepermis în România. Totuși, în ultimii ani, numeroși părinți au preferat să-și retragă copiii din școli și să-i țină acasă, unde le sunt profesori chiar ei.

Modelul așa numitelor „academii” americane, care însă nu sunt recunoscute de autoritățile din România, a fost invocat și de soții Oltean.

Continuarea în Bihoreanul

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: pixabay.com / DeltaWorks)

spot_imgspot_img
Adriana Totorean
Adriana Totorean
Adriana Cătălina Totorean a absolvit Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Oradea, specializarea Filologie-Jurnalism, în anul 2007, iar în anii de liceu a scris pentru revistele şcolii. În 2010, a obţinut licenţa în Jurnalism la Universitatea din Oradea, cu o lucrare intitulată „Monografia Bihoreanului”. A urmat un masterat în „Drept civil şi procedură civilă”, la Facultatea de Drept a Universităţii din Oradea (2017). În 2008, a devenit redactor al săptămânalului Bihoreanul şi al portalului de ştiri www.eBihoreanul.ro. De asemenea, între anii 2009 şi 2011, a fost corespondent al agenţiei de ştiri Medifax. În redacţia Bihoreanul, este responsabilă de domeniile Educaţie şi Mediul înconjurător, pe care le-a acoperit constant cu seriozitate și profesionalism. Din anul 2010, coordonează și publicaţia bilunară de educaţie şi cultură ecologică Oradea noastră, care se distribuie împreună cu săptămânalul Bihoreanul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related