luni, 18 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterȘi Caraș-Severin intră în scenariul roșu. Se închid toate școlile. Masca,...

Și Caraș-Severin intră în scenariul roșu. Se închid toate școlile. Masca, obligatorie și afară

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Caraș-Severin a decis trecerea la Scenariul roșu și suspendarea cursurilor școlare organizate în modalitatea „față în față” pentru toate unitățile de învățământ de pe raza municipiului Reșița, pentru o perioadă de 14 zile, din cauza ratei incidenței cumulate, precum și a Școlii Gimnaziale Târnova, Școlii Gimnaziale Lupac, Grădiniței P.N. Lupac, Colegiului Național ,,C.D Loga” Caransebeș, unde au fost și cazuri confirmate de Covid-19.

În scenariul galben vor funcționa toate unitățile de învățământ de pe raza municipiului Caransebeș, Școala Gimnazială Tirol, Școala Gimnazială Copăcele, Școala Gimnazială Zorlențu Mare, Școala Gimnazială Slatina Timiș, precum și structurile arondate acestora. În scenariul verde își vor desfășura activitățile, începând cu 14.10.2020, Liceul Tehnologic ,,I.C Buracu” Prigor, Școala Gimnazială Gârnic, Școala Profesională Agricolă Cornereva , Centrul Școlar de Educație Incluzivă CHRISTINA Bocșa,  Grădinița cu Program Prelungit nr.1 Oravița precum și structurile arondate acestora.

De miercuri, la nivelul județului Caraș-Severin devine obligatorie acoperirea feței la nivelul nasului şi gurii în spațiile publice deschise, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, pe o perioadă de 14 zile, exceptând persoanele care desfășoară activități fizice intense sau alte activități, reglementate de prevederi legale în vigoare. Administratorii sau proprietarii de spații publice deschise trebuie să afișeze la loc vizibil informațiile privind obligativitatea acoperirii feței.

Structurile Ministerului Afacerilor Interne, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Caraș-Severin, Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin, Direcția de Sănătate Publică Caraș-Severin și alte instituții cu atribuții de control vor urmări respectarea aplicării măsurilor adoptate pe toată perioada stării de alertă, nerespectarea măsurilor instituite fiind sancționate cu amendă contravențională. În acest context CJSU Caraș-Severin poate modifica hotărârile în funcție de evoluția situației epidemiologice la nivelul județului Caraș-Severin.

Prefectul județului, Cristian Gâfu, a dispus controale amănunțite în cadrul tuturor instituțiilor statului pe care le-a dat ca exemplu negativ în ceea ce privește răspândirea Covid-19, menționând că se vor aplica sancțiuni care vor merge până la destituirea din funcție în cazurile în care nu se respectă regulile de prevenție. De asemenea, acesta a solicitat tuturor instituțiilor ca, până vineri, să prezinte schemele de lucru ce cuprind aplicarea tuturor regulilor de prevenire a răspândirii coronavirusului.

În ceea ce privește închiderea școlilor din Reșița, a afirmat că revine exclusiv în sarcina părinților și a copiilor, de la care se așteaptă măcar acum, în ceasul al 12-lea, o atitudine responsabilă, gestionarea situației, astfel încât aceștia să nu se adune în grupuri, motivând că școlile au fost închise tocmai pentru a evita aceste adunări.

15 unități de învățământ preuniversitar din Caraș-Severin, dintr-un total de 409, se află în scenariul roșu încă din 12 octombrie 2020, 6078 elevi urmând să frecventeze cursurile on-line, fie din cauza existenței cazurilor confirmate de infectare cu virusul SARS-CoV-2 la elevi sau cadre didactice din unitatea școlară, fie din cauza ratei incidenței cumulate peste limita de alertă de 3/1.000 locuitori în localitate.

Numărul acestora crește de la o zi la alta, deciziile de funcționare conform scenariului roșu fiind luate în baza informarea Direcției de Sănătate Publică Caraș – Severin cu privire la situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități, precum şi în baza propunerilor de funcționare aprobate prin hotărârile Consiliilor de Administrație a unităților de învățământ în discuție.

La ora actuală sunt suspendate temporar cursurile cu desfășurare ,,față în față” pentru un număr de 22 clase gimnaziale sau de preșcolari în care au fost depistate cazuri confirmate de Covid-19 în rândul copiilor sau a cadrelor didactice dar și pe întreg teritoriul municipiului Reșița. Mai sunt 2 cadre didactice și 2 din personalul didactic auxiliar și nedidactic în spitalizare precum și 29 de elevi și 19 cadre didactice aflate în izolare la domiciliu sau în carantină.

Cristian Franț
Jurnalist de investigații din Banat, a avut numeroase colaborări atât cu presa locală, cât și cu cea centrală, dar și activități în mediul ONG. Corespondent Realitatea TV, autor a numeroase anchete în Adevărul, a semnat și pentru Express de Banat sau Puterea. Acum scrie pentru Reșița.ro și este editor coordonator al cotidianului online Știri din Banat.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE