De când a izbucnit scandalul azilurilor groazei și până azi, când analizăm pe toată părțile exploziile de la Crevedia, am urmărit cu fascinație cum unele televiziuni de știri și publicații care primesc de mulți ani șpagă de la politicieni ca să tacă au descoperit brusc indignarea.
După ce România TV i-a ridicat statui Gabrielei Firea, smulgând cu dinții hălci cât mai mari din bugetul Capitalei, înjunghiat de fosta primăriță și lăsat pradă „patronilor de presă”, postul ne dezvăluie acum „rețelele corupției” din jurul „cuplului penal Firea-Pandele”.
Iar de o lună, pitbullii canalului, care s-au repezit ani la rând asupra țintelor indicate de patron cu la fel de puțină rațiune precum câinele antrenat pentru atac, au aflat dintr-odată că e rău în țară.
„Atenție, doamnelor și domnilor”, formula lor preferată, „cum a fost posibil ca un depozit GPL să funcționeze ilegal, timp de trei ani, în România?”
Desigur, pitbullii nu se recunosc în oglindă, nu văd mâna smulsă din trupul democrației și care atârnă în gura lor în timp ce pun această întrebare.
Răspunsul l-au dat tot ei, duminică, invitându-l să-și prezinte dejecțiile pe unul dintre complicii la crimă de la Colectiv (la propriu, nu este o figură de stil, căci deciziile acestui individ, care a gândit doar pentru binele său politic, a ucis o parte din răniții de la Colectiv).
Schimb canalul și urmăresc alte două televiziuni, care de ani protejează infractori, sar în apărarea tuturor anchetaților de lux, atacă instituțiile statului și se fac preș în fața mai marilor de la PSD și PNL, doar, doar mai storc niște bani publici. Și voturi!
Brusc, după atâtea catastofe, au descoperit indignarea și Antena 3, și Realitatea Plus.
Anca Alexandrescu, care este de 20 de ani în slujba celor mai toxici politicieni din România, se miră că „statul nu funcționează”, că „mor oamenii din cauza unor funcționari corupți”.
Marii lideri de opinie de la Antena 3, care au făcut scut cu trupurile lor pentru fiecare corupt de lux intrat în vizorul procurorilor, își smulg părul din cap, în studiouri luminoase, că „politicienii sufocă instituțiile”, cu aceeași tactică a hoțului care se bagă în mulțime și strigă „Poliția, prindeți-l, a furat!”, în speranța că va trece neobservat.
Să le fie rușine? Ce este aceea? Realitatea Plus l-a invitat duminică, să vorbească despre Crevedia, pe fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea, al cărui nume este legat de un caz cu mai multe pierderi de vieți decât acum: în explozia de la Mihăilești au murit 18 oameni.
În 2004, pentru că așa a comandat Adrian Năstase, premierul de atunci, care voia să închidă cât mai repede scandalul în plin an electoral, Miron Mitrea a pus asfalt peste rămășițele victimelor. Din nou, la propriu, din nou nu e o figură de stil.
Le-a lăsat în acea groapă comună peste care trecem azi cu mașina. Se mai simte doar o ușoară denivelare.
Rușinea lui Mitrea nu se mai simte de mult.
Cel mai „amuzant” caz (râzi când situațiile sunt atât de aberante că mintea nu le mai poate cuprinde) este al Digi 24.
După ce Cosmin Prelipceanu a analizat timp de un an toate sătucurile atacate în Ucraina, doar, doar nu s-o prinde nimeni că trece sub tăcere erorile și incompetența guvernării Ciucă.
Acum Digi24 are voie să se supere pe politicienij puterii. S-a schimbat premierul, s-a dat liber la „jurnalism de calitate”.
Câtă revoltă am văzut duminică împotriva lui Marcel Ciolacu pe canalul cu cele mai mari autopretenții dintre cele de știri nu mai văzusem de pe vremea când Digi 24 a fost scos din lesă pentru a-l toca pe căzutul în dizgrație Gabriel Oprea.
Situația se repetă de vreo două luni la indigo și în presa online.
Publicații stipendiate de PSD și PNL, care au închis ochii multă vreme la abuzurile politicienilor guvernării, care mai publicau doar investigații cuminți, cu personaje politice marginale, strigă acum că România este în disoluție, ne arată ce rău am ajuns, se dau corecte și drepte și nu ar recunoaște nici în fața lui Dumnezeu că sunt complice la acest dezastru.
Vinovate moral, cel puțini.
Ce să mai zic de multe publicații din presa locală?
A scris foarte corect colegul meu Virgil Burlă chiar în duminica de după explozia de la Crevedia:
„Căutam asta noapte ceva referințe despre primarul din Caracal, Ion Dordulea, proprietarul stației GPL care a explodat la Crevedia.
Nicio referire critică în presa locală, în schimb multe articole de propagandă, fix ca înainte de ’89.
Milionar în euro, Dordulea este prezentat ca un filantrop și iubitor de sport, om de cultură, nicio vorbă despre afacerile lui sau sprijinul politic pe care se bazează.
Frică sau admirație față de stăpân? Nu dau seamă. Cert este ca avem comunități întregi anesteziate de o tăcere complice.”
Corupția ucide, iar presa coruptă este complice la crimă. La fel ca justiția coruptă, ca medicii corupți, ca polițiștii corupți.
Într-o democrație, presa este ca un aparat RMN, care scanează și identifică problemele de sănătate din corp, este ca un sistem de alarmă care te avertizează că există o periculoasă scăpare de gaze, dacă îmi permiteți comparația de moment, ca un doctor care palpează un organ, își dă seama că e bolnav și te trimite la un consult de specialitate sau chiar la operație.
Când presa nu mai funcționează, dispar și semnalele de alarmă, și doctorul, și aparatul RMN.
Iar bolnavul, adică societatea românească actuală, nu mai are de unde să afle că ajuns în stadiu terminal.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!