Siderurgia, colacul de salvare al patronilor combinatului din Galați

Profiturile record obţinute în această perioadă în siderurgie sunt în prezent o „gură de oxigen” pentru GFG Alliance, din care face parte şi combinatul siderurgic de la Galaţi, puternic afectat de intrarea în insolvenţă a companiei Greensill, unul dintre principalii săi finanţatori. Grupul negociază în prezent noi surse de finanţare şi diversificarea resurselor, însă asigurarea acestora într-un interval extrem de scurt nu este o misiune uşoară.

În ultimii ani, GFG Alliance a cunoscut o creştere puternică, în special prin achiziţia mai multor unităţi din domeniul siderurgic, printre care şi combinatul siderurgic de la Galaţi. Practic, în opt ani, GFG Alliance a devenit o grupare internațională de întreprinderi și investiții deținută de Sanjeev Gupta și familia sa. Alianța este structurată în trei piloni industriali de bază: Liberty Steel Group – din care face parte şi combinatul de la Galaţi, ALVANCE Aluminium Group și SIMEC Energy Group. Grupurile funcţionează independent, însă, în total, GFG Alliance are 35.000 de angajați în 10 țări și are venituri de 20 miliarde de dolari SUA.

Pe de altă parte, multe din achiziţiile GFG Alliance s-au bazat pe resursele asigurate prin fondul britanic de investiţii Greensill Capital, specializat pe finanţări pe lanţuri de furnizori şi căruia i-a devenit principalul client, cu expunere de “câteva miliarde de dolari”.

După cum v-am informat, fondul Greensill a suspendat finanţarea GFG Alliance şi a intrat în insolvenţă după ce a pierdut un contract de asigurare în valoare de patru miliarde de dolari, iar banca elveţiană Credit Suisse a stopat o linie de finanţare de 10 miliarde de euro către fondul britanic. Suplimentar, Autoritatea de supraveghere bancară din Germania a îngheţat conturile unei subsidiare bancare din Bremen a fondului Greensill, intrată şi ea, ulterior, în insolvenţă.

Goana după bani

Pentru a compensa pierderea unor surse de finanţare, GFG Alliance a demarat mai multe negocieri la nivelul instituţiilor financiare, o parte dintre acestea fiind în curs de perfectare. Una dintre marile slăbiciuni ale companiilor din cadrul GFG Alliance este că nu toate sunt, de exemplu, listate la bursă – ceea ce presupune rapoarte de activitate periodice făcute publice, situaţie în care unii dintre potenţialii creditori au rezerve faţă de “opacitatea” actualelor date financiare referitoare la activitatea grupului.

În acest context, gruparea unităţilor siderurgice în cadrul Liberty Steel şi o serie de acţiuni de auditare la nivelul grupului aveau drept scop tocmai o eventuală listare pe piaţa bursieră, însă prăbuşirea Greensill a venit înainte ca GFG Alliance să facă pasul acesta. În acest caz, şi obţinerea de finanţare este mai dificilă.

Relevant în acest sens este că miniştrii britanici au respins cererea omului de afaceri Sanjeev Gupta pentru un împrumut de urgenţă de 170 de milioane de lire sterline (234,36 milioane de dolari), tocmai pentru că nu sunt foarte încântaţi de actuala structura şi de guvernanţa corporativă a GFG Alliance. Pe de altă parte, oficiali britanici au declarat că, în caz de necesitate, Guvernul britanic va interveni pentru a preveni o eventuală prăbuşire a Liberty Steel, date fiind locurile de muncă pe care le asigură şi rolul strategic al oţelului în economia britanică.

În acelaşi timp, Sanjeev Gupta a anunţat că se află în negocieri privind o refinanţare inclusiv cu actualul administrator a Greensill, compania Grant Thornton. Administratorul special “a realizat importanţa acestui business şi importanţa ca acest business să rămână stabili, inclusiv din punct de vedere al creditorilor”, a declarat Gupta.

Citește articolul complet pe viata-libera.ro

Viața Liberăhttps://www.viata-libera.ro/
Are 6 ediții săptămânal și din 1998 este auditat BRAT. Este distribuit în județul Galați prin rețeaua proprie și Poșta Română. www.viata-libera.ro este ediția online și are aproximativ 20.000 de vizitatori unici zilnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole din aceeași categorie

Advertismentspot_img

Cele mai recente articole

Slujbă de Înviere, pe scenă, în Piața Sfatului din Brașov

Pentru a evita aglomerația, lăcașele de cult vor amenaja din timp, în afara clădirilor, mai multe puncte de distribuire a "paștilor" în pachete/punguțe de unică folosință, închise.

O victorie aliată cât o zdrobitoare înfrângere comună

Se bucură mulți de ”victoria” alianței PNL și USR PLUS, care s-au înțeles să continue coaliția. Ar fi fost decizia rațională, cred nu puțini....

POIM: Alte 10 contracte, în valoare de 146 milioane lei, pentru spitale și centre sociale

Institutul Național de Neurologie și Boli Neurovasculare din București este beneficiarul celui mai mare contract semnat în aceste zile.