De ce Gaza se va schimba greu după ce operațiunea israeliană se va fi terminat

Data:

spot_img

De ce Gaza se va schimba greu după ce operațiunea israeliană se va fi terminat: războiul declanșat de Israel cu scopul de eliminare totală a organizației teroriste Hamas va avea rezultate pe termen lung dacă, în paralel cu acțiunea militară, Tel Aviv și Autoritatea Palestiniană vor începe negocierile pentru deblocarea procesului de pace.

Or acest lucru este aproape imposibil, scrie jurnalista Sidonia Bogdan. În acest moment, există obstacole de ambele părți.

În primul rând, rana emoțională în societatea israeliană este încă foarte proaspătă și, din punct de vedere uman, este greu să te detașezi după atacul terorist fără precedent al Hamas, pentru a putea fi dispus la compromisuri.

De ce Gaza se va schimba greu: răni mai vechi

Operațiunea militară a Israelului în Gaza, care produce suferință mare și în rândul palestinienilor civili, redeschide în același timp și rănile lor emoționale.

În același timp, există un risc mare ca intervenția militară israeliană să producă un efect invers- să îi arunce pe palestinieni și mai puternic în brațele extremismului membrilor Hamas, pe care îi percep drept singurii care îi protejează.

Trecând însă peste impedimentele de ordin emoțional, contextul politic de ambele părți este greu.

De ce este greu ca scena politică israeliană să devină moderată

În perioada lungă în care Netanyahu a deținut funcția de premier, acesta nu a făcut niciun efort pentru a ajunge la un compromis cu palestinienii, din contră, a sabotat cât a putut facțiunea politică moderată din Cisiordania, cu scopul de a menține status-quo-ul oferit de Yitzak Rabin prin semnarea Acordurilor de la Oslo.

„Noi am dori să negociem, dar nu avem partener” a devenit ani la rând un leitmotiv al partidului de dreapta Likud pe care Netanyahu îl conduce.

Viziunea lui Netanyahu asupra conflictului a diferit profund de cea a lui Rabin. Mai exact, Netanyahu a blocat strategia acestuia, care se angajase „să lupte împotriva terorismului ca și cum nu ar exista un proces de pace și să continue procesul de pace ca și cum nu ar exista terorism”.

În perioada mandatului său, Rabin blocase expansionismul teritorial tocmai ca pacea să poată fi definitivată.

Un avantaj exploatat de Netanyahu

Pericolul terorist reprezentat de Hamas i-a justificat lui Netanyahu strategia de a pietrifica Acordurile de la Oslo (gândite ca o formă de provizorat), ca să mențină ocupația militară în Cisiordania, să încurajeze extinderile teritoriale ale coloniștilor religioși și să distrugă astfel o soluție viabilă pentru două state.

Inclusiv din punct de vedere economic, realitatea impusă prin Acordurile de la Olso a fost un avantaj exploatat de Netanyahu.

Din cauza limitărilor prevăzute chiar de aceste acorduri, economia palestinienilor este sortită a fi una slabă, de subzistență, dependentă total de Israel.

Citește și: Procesul avocatului acuzat de uciderea iubitei: Judecătorii au ţinut şedinţă în apartamentul de unde a fost aruncată victima

15.000 palestinieni din Gaza aveau permis de muncă în Israel

Astfel, Netanyahu a încurajat această dependență prin a folosi forța de muncă ieftină a palestinienilor în agricultură și construcții pentru că nu au nicio alternativă acasă.

Peste 110.000 de palestinieni din Cisiordania și în jur de 15.000 palestinieni din Gaza aveau în acest an permis de muncă pentru a intra zilnic în Israel și a munci pentru economia vecinilor cei puternici.

La cât de mult au „mușcat” coloniștii din teritoriile ce ar fi trebuit să revină viitorului stat Palestina, în acest moment, un stat pentru palestinieni devine un vis irealizabil.

Continuarea, în sidoniabogdan.ro


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Captură video

spot_imgspot_img
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan este un jurnalist cu peste 17 ani de experiență în presă. A publicat anchete, reportaje, interviuri, analize sau opinii în Libertatea, Newsweek România, Vice România, Eastern Focus Quarterly, Dilema Veche, România Liberă, Digi24 și Jurnalul Național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant

Curtea Penală Internaţională (CPI) cu sediul la Haga a...

Summitul G20: Macron i-a strâns mâna lui Lavrov | Aktual24

Summitul G20: Macron i-a strâns mâna lui Lavrov. Ministrul...

Preşedintele Abhaziei demisionează în urma protestelor în masă | The Epoch Times

Preşedintele Abhaziei demisionează în urma protestelor în masă. Aslan...