joi, 2 decembrie 2021
AcasăLa ziActualitateSiegfried Mureșan: ”Decizia de a merge la Moscova i-a aparținut personal...

Siegfried Mureșan: ”Decizia de a merge la Moscova i-a aparținut personal lui Josep Borrell și trebuie să suporte consecințele”

Vicepreședintele grupului PPE, europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan, susține într-o postare pe Facebook, că Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borell, trebuie să demisioneze întrucât nu a apărat interesele UE în timpul vizitei efectuate de acesta la Kremlin unde a fost ținta criticilor și acuzațiilor aduse de șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov.

”Într-o scrisoare către președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, semnată împreună cu 80 de alți deputați europeni, am cerut demisia Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell. Josep Borrell a fost săptămâna trecută în vizită oficială la Moscova, într-un moment în care, în Federația Rusă, se întâmplă lucruri grave: mii de opozanți ai regimului sunt arestați pe nedrept, iar liderul opoziției a fost condamnat în mod abuziv la închisoare. Josep Borrell trebuia să negocieze și să obțină eliberarea liderului opoziției ruse și a tuturor celor arestați pe nedrept și trebuia să ceară Federației Ruse garanții privind respectarea angajamentelor internaționale privind drepturile omului. Josep Borrell nu a obținut nimic în timpul vizitei la Moscova. Mai mult, șeful diplomației europene s-a făcut de râs în timpul conferinței de presă comune cu ministrul afacerilor externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov. Josep Borrell nu a apărat interesele Uniunii Europene în timpul criticilor și acuzațiilor aduse de oficialul rus. Decizia de a merge la Moscova i-a aparținut personal lui Josep Borrell, de aceea trebuie să suporte consecințele, de aceea, am semnat această scrisoare și de aceea consider că cererea de demisie este una justificată”, a subliniat Siefried Mureșan.

În schimb, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a recomandat marți adoptarea de sancțiuni împotriva Kremlinului, după afrontul suferit în timpul vizitei sale la Moscova, și și-a anunțat intenția de a face propuneri în acest sens statelor membre, potrivit AFP.

„Guvernul rus se află pe o cale autoritară și se arată fără milă în cazul Navalnîi. Îmi voi folosi dreptul de inițiativă și voi face propuneri care să combine acțiuni pentru a lupta împotriva dezinformării și atacurilor cibernetice”, a subliniat Josep Borrell, în timpul unui discurs adresat Parlamentului European la Bruxelles.

De asemenea, acesta ar urma să-şi înainteze propunerile în acest sens miniştrilor de afaceri externe ai UE cu prilejul reuniunii lor de pe 22 februarie. Adoptarea de sancţiuni necesită unanimitate. Apelul lui Borrell la sancțiuni împotriva Moscovei vine după critici dure după ce a stat tăcut, aproape surâzând, alături de ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, care a spus că UE este ”un partener de neîncredere” în timpul conferinței de presă comune din capitala Rusiei de vineri.

Borell, care s-a întâlnit cu Lavrov pentru a discuta relațiile UE-Rusia după otrăvirea și arestarea criticului Kremlinului Alexei Navalnîi, a fost de asemenea luat prin surprindere de expulzarea a trei diplomați europeni acuzați că au participat la demonstrațiile de susținere a lui Navalnîi – știri despre care Borrell a aflat de pe Twitter în timp ce se afla la întâlnirea cu Lavrov.
73 de europarlamentari au semnat până acum draftul unei scrisori a europarlamentarului de la Partidul Poporului Conservator din Estonia Riho Terras spunând că sunt ”îngrijorați cu privire la evoluțiile umilitoare” din timpul vizitei lui Borrell la Moscova și cer demisia acestuia.

„Credem că președintele Comisiei Europene ar trebui să ia măsuri, dacă domnul Borrell nu demisionează din proprie inițiativă”, se arată în textul scrisorii semnate de 73 de europarlamentari.
Lista semnatarilor include în mare măsură deputați europeni din Partidul Popular European și din grupurile conservatoare și reformiste europene, plus câțiva parlamentari de la Renew Europe.

Sebastian Rusu
Jurnalist de politică externă, specializat în problematica spațiului ex-sovietic: Republica Moldova, absolvent al Ecole Doctorale En Science Sociales, AUF. A debutat în presa centrală în anul 2007, unde a abordat chestiuni de politică externă, internă și apărare. De-a lungul timpului, a scris la Curentul, Newsin, Adevărul, Evenimentul Zilei, Evenimentul Zilei de Chișinău, Pagina de Rusia, Politikon.md și Jurnaliștii.ro.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE