Sinagoga din Constanța va fi reabilitată: un milion de euro pentru salvarea lăcașului evreiesc

Data:

spot_img

După aproape treizeci de ani în care a fost abandonată, vandalizată și transformată într-o ruină, Sinagoga din Constanța va fi reabilitată. Compania Națională de Investiții a alocat un milion de euro pentru refacerea lăcașului de cult evreiesc.

Procedura de achiziții publice pentru atribuirea contractului a fost organizată, iar pentru obținerea proiectului și-au arătat interesul cinci asocieri de societăți.

Una dintre acestea este SC Euromateria SRL, o firmă care a devenit cunoscută în Constanța din cauza contestațiilor repetate pe care aceasta le face în urma mai multor licitații organizate de autoritățile locale și centrale.

Cele mai cunoscute contestații făcute de această societate sunt cele ale Cazinoului – a cărui reabilitare este blocată de doi ani din această cauză – și contestațiile în proiectul reabilitării Parcului Arheologic – Primăria Constanța a pierdut fondurile europene obținute pentru acest proiect, din cauza contestațiilor repetetate.

Patru ani de expertize și căutări de finanțare

Din lăcașul de cult al comunității evreiești din Constanța au mai rămas astăzi doar pereții și frânturi de culori vii care amintesc de frumusețea picturilor sinagogii. După aproape trei decenii de nepăsare și ignoranță, templul a fost înghițit de bălării, acoperișul s-a prăbușit, a fost vandalizat de hoți și nu de puține ori a fost adăpost pentru oamenii străzii.

Sinagoga este singurul lăcaș de cult din Constanța, aparținând unei comunități minoritare, care nu este monument istoric.

În urmă cu câțiva ani, erau tot mai alimentate zvonurile conform cărora liderii comunității evreiești din Constanța ar fi preferat un proiect imobiliar profitabil în locul rămășițelor sinagogii.

Între timp însă, în octombrie 2014, comunitatea de la malul mării și-a ales alt lider ale cărui promisiuni referitoare la reabilitarea lăcașului par să devină realitate în viitorul apropiat.

Cea mai bună veste pentru soarta Sinagogii a venit, însă, în 2015, atunci când, în urma unei expertize geotehnice, s-a ajuns la concluzia că lăcașul poate fi reabilitat fără a fi demolat ce a mai rămas din el.

Totuși, demersurile s-au desfășurat greoi și a fost nevoie de patru ani pentru finalizarea expertizelor, studiilor de specialitate și, în cele din urmă, pentru obținerea finanțării necesare salvării templului.

În final, comunitatea evreiască din Constanța a găsit sprijin la Compania Națională de Investiții care, la sfârșitul lunii martie a acestui an, a început demersurile pentru licitația privind atribuirea contractului „Executarea lucrărilor de primă urgență – reabilitare generală Templul israelit Constanța”.

Valoarea investiției este de 4.594.616 lei, fără TVA și acoperă cheltuielile pentru reabilitarea propriu-zisă și pentru organizarea șantierului.

Devizul lucrărilor a fost aprobat prin Ordinul MDRAPFE nr. 6300 din 3 octombrie 2017, în cadrul Programului Național de construcții de interes public sau social.

Trecerea evreilor prin Constanța, ștearsă de indolența autorităților

Templul israelit a fost construit în anul 1911, după planurile lui Adolf Linz, unul dintre arhitecții care și-a lăsat amprenta decisiv asupra Constanței, proiectând peste 50 de case și o bună parte din Piața Ovidiu. Sinagoga de rit așkenaz a fost ridicată în stil maur, la inițiativa lui Pincus Șapira, un comerciant evreu de ceasuri și bijuterii care era și furnizor pentru Casa Regală a României.

Lăcașul de cult a trecut, de-a lungul deceniilor, prin două războaie și multe secvențe în care templul nu a fost cinstit așa cum ar merita orice lăcaș de cult.

Sinagoga a fost cu adevărat batjocorită, însă, culmea, după Revoluție, atunci când, din cauza indiferenței autorităților locale, a forurilor culturale și civice ale orașului, ori a populației, degradarea sinagogii a trecut neobservată și nesemnalată în spațiul public.

Nici comunitatea evreiască, nici Primăria Constanța nu au asigurat paza templului, iar vandalizarea și degradarea acestuia au cunoscut un ritm accelerat devastator în anii 2000. Tot atunci, acoperișul lăcașului s-a prăbușit și, odată cu acesta, a fost distrus iremediabil interiorul sinagogii. În prezent, Constanța este singurul oraș din România unde lăcașul de cult evreiesc nu numai că este nefuncțional, dar se poate prăbuși dintr-un moment în altul.

FOTO: Andreea Pavel

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Andreea Pavel
Andreea Pavel
Andreea Pavel este jurnalist si fondator al ziarului Info Sud-Est. A debutat in presa in anul 2007, iar in anul 2014 a castigat Tanarul Jurnalist al Anului ”pentru indrazneala de a face presa libera la Constanta”. Infiintat in anul 2012, saptamanalul Info Sud-Est s-a remarcat printr-o serie de investigatii despre legaturile transpartinice, abuzurile si coruptia de la malul marii, dar si prin campaniile de salvare a patrimoniului cultural si istoric din Constanta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related