duminică, 24 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterSingura femeie director al Operei din Cluj a decedat la 94 de...

Singura femeie director al Operei din Cluj a decedat la 94 de ani

Opera Națională Română din Cluj-Napoca anunță cu profundă tristețe trecerea la cele veșnice a sopranei Lucia Stănescu.

„În istoria de un secol a Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, conducerea prestigioasei instituţii a fost asigurată de către 29 de personalităţi distincte. Lucia Stănescu s-a aflat în fruntea instituţiei în intervalul 1970/1971 respectiv 1974/1975 şi a fost singura femeie director. Eu personal nu ştiu să fi fost, pe atunci, o anumită atitudine faţă de femei.

La fel ca şi azi, şi în acel răstimp au existat femei puternice şi inspirate care, la un moment dat, au avut curajul şi tăria de caracter de a păşi în faţă pentru a-şi asuma anumite responsabilităţi, dar mai ales pentru a pune în aplicare diverse proiecte îndrăzneţe. Lucia Stănescu a fost, pe atunci, o mare luptătoare şi aşa este şi astăzi la vârsta frumoasă pe care o are. 

Nu am beneficiat încă de privilegiul de a o cunoaşte personal, dar am avut în mână celebra sa carte cu caracter autobiografic:«Lucia Stănescu – A fost o viaţă sau un vis?» care cred că va inspira, de acum încolo, multe generaţii de Stele ale Scenei. Dacă parcurgi cartea Luciei Stănescu, nu poţi să nu admiri femeia, artista de geniu, managerul de operă care, inevitabil, pe durata mandatului, a trecut prin bune şi rele, dar oricum ar fi fost un lucru este cert: şi în răstimpul ei, oamenii au iubit opera mult şi au venit mereu aproape de ea.

Cred ca asta este tot ce ai nevoie pentru a şti că misiunea a fost îndeplinită cu succes, iar în urma ta rămâne o istorie pe care o regăsesc alţii la un moment dat şi o dau mai departe. Şi atunci ca să vă răspund la întrebarea legată de situaţia Operei Române din Cluj în timpul Luciei Stănescu, aş concentra totul în câteva cuvinte sugestive pe care deja le ştie atâta lume: Pur şi simplu… a fost odată o viaţă… a fost odată un vis… care, din fericire pentru Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, continuă încă”, a declarat istoricul Varga Attila.

Transilvania Reporterhttp://www.transilvaniareporter.ro
Săptămânalul Transilvania Reporter este primul şi singurul săptămânal quality de pe piaţa de media din Transilvania, cu articole de autor, analize şi sinteze prin care dezvoltă actualitatea, cu un conţinut axat pe ceea ce înseamnă Transilvania, prin spirit şi cultură.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE