Sistemul „E-Ticketing”, demarat în Iași în anul 2005, va mai întârzia încă 6 luni | Reporter de Iași

Data:

spot_img

Sistemul „E-Ticketing”, demarat în Iași în anul 2005, va mai întârzia încă 6 luni. Proiectul a fost abandonat de mai bine de 10 ani, iar o finanțare europeană a fost pierdută.

Sistemul de E-Ticketing în transportul în comun, adică validarea electronică a biletelor de călătorie, a demarat în Iași în 2005. Suntem în 2024 și încă se mai derulează proiectul. Proiectul a fost abandonat mai bine de 10 ani, după ce o finanțare europeană a fost ratată. S-a reluat în 2018 și nu este gata nici în 2024. Conform contractului, trebuia predat luna aceasta. Conducerea Companiei de Transport Public spune că lucrarea mai durează 6 luni.

O investiție începută în 2005, nefinalizată nici până în prezent

În 2005, fosta RATP, condusă atunci de Maricel Ghercă, anunța că va implementa un sistem de e-ticketing printr-un proiect european accesat de Primăria Iași după aderarea la UE în 2007. În 2007 a fost realizat proiectul, în 2008 a fost lansată licitația. Procedura a apărut în august 2008 și avea ca obiect „Sistem integrat de management al transportului urban de călători”. RATP a spus atunci că s-a inspirat de la societățile de transport public din Europa, unde sistemul funcționa de mulți ani. Ulterior, licitația a fost blocată de două dintre firmele participante, Cognitive Consult SRL București și Alien Concept SRL Oradea. Acestea au cerut Consiliului Național de Soluționare a Contesțatiilor (CNSC) să analizeze caietul de sarcini, acuzând condiții restrictive și pratici anticoncurențiale.

Proiectul avea valoarea de 3,5 milioane de euro, dar banii au fost, după mai multe amânări, pierduți. Investiția consta în montarea de compostoare automate de bilete, computere de bord, GPS și panouri de afișaj în stații.

Citește și Alegeri prezidențiale în Venezuela. Nicolás Maduro a câștigat un nou mandat de președinte

Valoarea finală a proiectului: 2 milioane de euro

În 2018, discuția despre sistemul de e-ticketing a fost reluată. În 2020, Municipalitatea a semnat contractul de finanțare, iar în 2022 a înscris în SICAP, portalul achizițiilor publice din România, licitația pentru „Servicii de elaborare proiect tehnic și detalii de execuție, servicii de asistență tehnică, furnizarea, implementarea, montajul și punerea în funcțiune a echipamentelor aferente obiectivului de investiții Sistem e-ticketing pentru îmbunătățirea mobilității urbane în zona metropolitană Iași”. Proiectul este tot cu finanțare europeană prin POR, suma inițială fiind de 12 milioane de lei (fără TVA). În urma licitației adjudecate de către Radcom SA, firma lui Nicolae Badea (fost finanțator la Dinamo București), prețul a scăzut la 9,8 milioane de lei (fără TVA).

Continuarea, în Reporteris.ro

Citește și Proiect: un parc eolian întins pe 84 de hectare. Investiția va depăși 730 de milioane de euro | Ziarul de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: ReporterIS)

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related