Situație revoltătoare la Pitești: un asistent medical a refuzat să consulte trei victime ale traficului de persoane

Data:

spot_img

Una dintre cele mai grave probleme pe care le întâmpină victimele traficului de persoane este stigmatizarea publică. Iar, uneori, stigmatul acesta își are sursa chiar în oamenii care ar trebui să le protejeze. O astfel de situație revoltătoare s-a întâmplat zilele trecute la Spitalul Județean din Pitești, unde un asistent medical a refuzat să consulte trei fete traficate. Acesta ar fi vorbit urât cu victimele și le-a umilit pe holurile instituției spitalicești.

Plângerea vine de la Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, care a transmis o adresă oficială în acest sens managerului Spitalului Județean Pitești, Adriana Molfea. Se pare că până în prezent spitalul a refuzat să răspundă acestei reclamații. Federația face referire în plângere la o situație gravă petrecută cu beneficiarii uneia dintre organizațiile membre -Reaching Out România, în Spitalul Județean Pitești.

Astfel, pe data de 13 octombrie, un asistent social al organizației Reaching Out Romania a mers împreună cu trei fete care trecuseră prin experiența traficului de persoane la Serviciul de medicină legală din cadrul Spitalului Pitești. Asistentul discutase în prealabil cu medicul de serviciu și îi explicase că pentru una dintre fete, procurorul care instrumentează cazul de trafic de persoane a solicitat opinia medicului legist cu privire la eventuala corelare a diagnosticului fetei, cu o tulburare pe care aceasta o are de 5 luni (absența menstruației, în absența sarcinii) și cu faptul că traficantul o obligase să întrețină raporturi sexuale timp de o săptămână, zi și noapte, cu foarte mici pauze, pentru a scoate maximum de venituri din vânzarea ei.

Celelalte victime însoțeau asistentul social, deoarece urmau să meargă împreună la un alt consult.

Potrivit reclamației semnate de Mihaela Munteanu, director de advocacy al FONSS, „la intrarea în serviciul medical, asistenta socială și beneficiarele au fost întâmpinate de un asistent medical –dl Gheorghe, care când a auzit că fetele sunt beneficiare Reaching Out, le-a refuzat accesul strigând că dacă nu vine DGASPC-ul, el nu discută cu ele, neinteresându-l faptul că i se prezentau documentele privind tutela asupra pacientei, tutelă deținută de președintele organizației. Mai mult acest domn a strigat pe holuri după fete vorbindu-le foarte urât, umilindu-le și menţionând că ele sunt cele traficate. Asistenta socială a luat beneficiarele și a părăsit serviciul. Fapta însă este incredibilă din partea unui profesionist plătit din fonduri publice, într-o instituție care trebuie să acorde asistență tuturor persoanelor care i se adresează.

Federația susține că va face o plângere pe această temă la Consiliul Național de Combatere a Discriminării și solicită spitalului demararea unei anchete interne, dar și transmiterea publică a numelui complet al asistentului medical, care a traumatizat fetele.

„Considerăm că prin atitudinea sa, acest angajat al Spitalului Județean Pitești a încălcat art.34 din Constituția României, privind accesul populației în mod echitabil și nediscriminatoriu la servicii medicale. Obturarea accesului la serviciile publice de asistență medicală pentru niște copii care îl denunțăm și noi și pe care vă solicităm să-l cercetați, pe motivul unei situații care deja i-a traumatizat destul, stigmatizarea lor publică pe acest motiv,este un act ce face obiectul Ordonanței nr. 137 din 31 august 2000. Dorim să avem certitudinea prin reacția dumneavoastră,că în România, în Spitalul Județean Pitești, asistență medicală nu este refuzată unui copil vulnerabil, unei persoane,pe motivul vulnerabilității ei. Că spitalul public nu e locul în care ești pus la zid, stigmatizat și dat afară pentru o vulnerabilitate pe care o ai. De asemenea, pentru că dorim ca anchetei administrative să îi urmeze o plângere în instantă și la Consiliul Național de Combatere a Discriminării, vă solicităm să ne faceți cunoscut numele întreg al angajatului respectiv și rezultatul anchetei interne pe care sperăm să o realizați.”, se mai specifică în reclamația trimisă conducerii spitalului.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fundația lui Mihai Neșu primește, în premieră, susținere financiară de la CJ Bihor | Bihoreanul

Consilierii județeni din Bihor au aprobat acordarea unei alocații...

12 persoane reţinute în dosarul documentelor de identitate falsificate | Monitorul de Botoșani

Dosarul documentelor de identitate falsificate. 17 persoane sunt investigate...

Primarul Slatinei vrea alianță cu AUR în Consiliu Local | Reporter24

Primarul Slatinei, Mario De Mezzo, a reînnoit invitaţia către...