Situație tensionată. O localitate cu 41% români are creșa și școala doar în maghiară

Data:

spot_img

Situație tensionată, la câţiva km de Târgu-Mureş. La Corunca, creşa şi şcoala funcţionează numai în limba maghiară, deşi acolo domiciliază vreo 2.000 de români.

Deşi din cei peste 4.000 de locuitori ai comunei, aproape jumătate sunt români, creşa din satul reşedinţă funcţionează exclusiv în limba maghiară. La fel şi şcoala: copiii români au la dispoziţie o singură clasă simultană, I-IV.

Situaţia nu e tocmai nouă, datând încă din 1990. La recensământul de acum doi ani, în comuna Corunca locuiau 45,54% maghiari, 41,5% români, iar restul romi şi alte naţionalităţi.

Prin urmare, şi numărul de copii maghiari, respectiv români, nu e departe de a respecta aceste proporţii.

Citește și: „Câștigi 140.000 de euro/an din propriul tău parc fotovoltaic.” Este adevărat?

Contract care interzice limba română

Cu toate acestea, potrivit site-ului şcolii gimnaziale din Corunca, „activitatea de învăţământ obligatoriu se desfăşoară în clasele I – VIII cu predare în limba maghiară, respectiv într-o clasă simultană clasele I – IV cu predare în limba română. La grădiniţă funcţionează grupe la ambele secţii”.

La creşă, însă, jurnaliştii de la publicaţia mureşeană Punctul au descoperit o situaţie incredibilă.

Potrivit acestora, „este vorba despre un contract de comodat al Primăriei Corunca pentru creșa din localitate (mai precis, pentru imobilul în care aceasta funcţionează – n.r.) în care este stipulat faptul că se interzice existența limbii române în acea creșă.

Acest contract este parte integrantă dintr-o hotărâre de consiliul local adoptată în 2021. Cu toate acestea Prefectura Mureș nu a atacat hotărârea, care a trecut de juriștii instituției fără nicio problemă„.

Faptul a fost posibil pentru că întreaga conducere a Primăriei Corunca (primar, viceprimar, secretar) e formată din membri ai UDMR, partid care are şi majoritatea în Consiliul local, cu 7 mandate din totalul de 13.

Situația devine tensionată

Mai nou, însă, situaţia dă în clocot, pentru că, fiind în imediata apropiere a oraşului Târgu-Mureş, Corunca e practic lipită de reşedinţa de judeţ, atrage mulţi rezidenţi şi şi-a dublat populaţia între ultimele două recensăminte.

Iar cei care s-au mutat cu domiciliul în comună sunt preponderent români. Dată fiind lipsa aproape completă a învăţământului în limba română în comună, unii preferă să-şi dea copiii la şcoală „la oraş”.

Mulţi, însă, ar vrea ca şcoala din Corunca să ofere posibilitatea să înveţe în româneşte şi copiilor lor. Aşa că trei consilieri locali de acolo (Daniel Cheşa, Raul Moldovan şi Aurel Maşca, toţi de la PNL) s-au dus să discute situaţia cu conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş.

„Lipsa unei secții române la creșă, absența claselor gimnaziale (în limba română – n.r.) la școală, precum și existența unei clase simultane 0-1-2-3-4 secția română, în care învățătoarea, aflată în pragul pensionării, dă dovadă de nepăsare și lipsă de implicare.

Această clasă este de mulți ani folosită ca sperietoare pentru copiii români care vor să se inscrie în ciclul primar. Ar ajunge în această clasă specifică epocii lui Ion Creangă”, acestea au fost aspectele semnalate de cei trei consilieri.

Citește și: Gino Iorgulescu, despre sentința în cazul fiului său: „România a condamnat un bolnav psihic”

Consilierii locali o acuză pe directoare

„Am subliniat faptul că principalul responsabil pentru această situație este doamna director Dósa Ibolya, care timp de mulți ani a refuzat înființarea claselor școlare și a grupelor preșcolare la secția română. Din cauza lipsei de profesionalism a conducerii scolii suferă și copiii maghiari.

Copiii din clasa a 8-a obțin rezultate slabe la testele naționale la limba română, clasând școala din Corunca pe locul 197 din 200 de școli mureșene„, au mai transmis cei trei consilieri.

Potrivit regulamentelor, planul de şcolarizare al unei unităţi de învăţământ îl face conducerea unităţii respective.

Directoarea Dosa a refuzat în permanenţă să prevadă înfiinţarea de clase cu predare în limba română în şcoala pe care o conduce. De altfel, dânsa a refuzat şi participarea la discuţiile menţionate, împreună cu conducerea IŞJ Mureş.

„Doamna Dosa a făcut tot posibilul să țină departe de școală copiii români, în urma dorinței primarului (Istvan Szabolcs Takacs, de la UDMR- n.r.)”, acuză consilierii PNL din Corunca.

Acesta din urmă n-a dorit să comenteze subiectul, spunând, ori de câte ori a fost întrebat, că aceste chestiuni sunt stabilite de conducerea şcolii. Primarul Takacs ştie însă foarte bine cum stau lucrurile, pentru că fiica sa e profesoară la şcoala din comună.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

surse foto: Punctul.ro, Facebook/Corunca.info

spot_imgspot_img
Sorin Simion
Sorin Simion
A debutat în 1990 la ziarul România Liberă şi de peste 28 de ani lucrează în presă scrisă: ziarele Adevărul şi Gardianul, dar şi pentru publicaţii locale din judeţele Argeş, Mureş şi Harghita. Din 1998 colaborează cu o revistă cu profil social şi cultural din Goteborg, Suedia, iar din toamna lui 2018 este co-fondator al site-ului de ştiri locale www.argesulonline.ro
8 COMENTARII
  1. Începe campania electorală! Domnii de la PNL până acum nu au știut ? Sau doar acum s-au trezit din chefurile făcute cu Bella și cu Arpi?! Pe politicienii români îi interesează de români și Romania doar la alegeri !

  2. Încă o dovadă că suntem proști in tara noastră…,esti in Romania .. vorbești romana…, nu-ți convine ..valea in Ungaria. Simplu!

  3. Un journalist sau un organ de presă obiectiv, presupun că presshub face parte din această categorie, ar trebui să înrebe și opinia, părerea celeilalte părți, celui învinuit- cel puțin așa cum se practica justiția cu 2000 de ani în urmă, în vremea romanilor!
    Faptic și practic:
    1. Creșa din cauză, a fost înfințată și este în clădirea bisericii reformate, respectiv este întreținută parțial de acesta, deci nu este de stat.
    2. Da, este o nevoie reală pentru mai multe locuri în creșe în comună și nu numai aici.
    3. Mă întreb: parohia ortodoxa având imobile locale, cu ajutorul comunității și a domniilor consilieri stăriți și talentați nu ar putea construii, înfința o creșă mai încăpătoare?
    4. Problema școlii locale este numărul de copiii. Chiar și clasele maghiare se confruntă cu fenomenul de absobție de elevi al orașului (prea) apropiat.
    Dacă ar fi, vor fii copii dornici să învețe în școala din Corunca, se vor înfințată și clase.

    5. Nu trebuie să cunoști sistemul nostru educațional centralizat că să știi că un director de școală nu poate ordona nici interzice înfințarea nici măcar a unei clase.
    Acesta intră în competența inspectoratului.
    6. Se pare că domnii consilieri au început deja campania pentru anul viitor, fac dezvăluiri pentru știri de senzație, acuză fără fond.
    Dar au uitat că le am ales ca să construiească: COMUNITATE!

    • D-le Cristian, cunosc cel puțin 4 sau 5 cazuri doar din județul nostru (MS) unde copiii învață în imobile aparținând Bisericii Ortodoxe.
      Vorbim aici de copii de toate etniile, nu doar de cei neaoș români. Copiii de etnie maghiară sunt bineveniți!

      Problema este că v-ați obișnuit să credeți că pentru români nu este loc sau că vă suntem inferiori, deși, popor mai tolerant ca noi după istoria plină de sânge în care ați făcut ce ați vrut, nu prea este.
      Nu ne confundați cu palestinienii! Suntem răbdători și din pământul acesta pot mânca toți, chiar nu este nevoie să ne batem de la resurse sau hrană! Este suficient pentru toți!

      Mare atenție însă! Epoca imperiilor a apus. Că vă convine sau nu! Dacă nu vă convine și vă purtați câinește, soluții sunt și pentru voi. Grijă mare!

  4. Atâta timp cât le permit autoritățile române, cam fac ce vrea guvernul de la Budapesta. Mai vor și autonomie. Mâine poimâine și Moldova a fost a lor. Păcat că nu avem bărbați hotărâți în guvernul româniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related