Smaranda Belciug, cercetătoarea de la Universitatea din Craiova care coordonează un proiect care vizează folosirea inteligenței artificiale pentru descoperirea anomaliilor congenitale la făt, încă din timpul sarcinii, a fost premiată miercuri de către Academia Română.
Smaranda Belciug a primit premiul „Mihai Drăgănescu“, pentru monografiile: „Intelligent Decision Support Systems – A Journey to Smarter Healthcare” și „Artificial Intelligence in Cancer: Diagnostic to Tailored Treatment”.
Academia Română a acordat miercuri mai multe premii pentru cele mai valoroase creații științifice și artistice realizate în anul 2020. Premiile se acordă pentru: literatură și filologie, istorie, matematică, fizică, chimie, științe tehnice, tehnologia informației, biologie, medicină, agronomie, silvicultură, sociologie, psihologie, filosofie, arte plastice, teatrale și muzicale.
SUSȚINE PRESShub. Donează sau redirecționează o parte din impozitul pe venit/profit
Inteligența Artificială, folosită de cercetătorii români pentru detectarea anomaliilor în sarcină
Anomaliile congenitale reprezintă cauza cea mai des întâlnită de deces la făt, dar și în primul an după naștere. Detectarea la timp a acestora poate reprezenta salvarea unei vieți, iar o interpretare corectă a diagnosticului permite o discuție detaliată cu părinții cu privire la prognostic și la viitor.
În momentul de față, există aproape o șansă din trei ca diagnosticul pentru anomaliile congenitale pus înainte de naștere să fie greșit. Pentru a îmbunătăți radical situația, o echipă de cercetători de la Departamentul de Informatică din cadrul Universității din Craiova și-a propus să folosească Inteligența Artificială (AI) pentru a dezvolta un sistem specializat bazat pe Deep Learning și învățare statistică.
Scopul principal al proiectului PARADISE, finanțat de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, este implementarea directă a sistemului în practica medicală și, evident, salvarea vieții fătului.
PRESShub a discutat cu conf. univ. dr. Smaranda Belciug, directorul proiectului, și cu dr. Dominic Iliescu, medic ginecolog, șeful Secției 2 de obstetrică-ginecologie din cadrul Spitalului de Urgență Craiova, despre rezultatele obținute în cadrul proiectului, despre obstacolele care au apărut și cum au fost depășite, dar mai ales cum va fi implementat în spitale.
„Ideea pentru proiectul PARADISE a pornit de la o experiență proprie de acum aproape 9 ani. Eram însărcinată și în urma unui control ecografic, medicul meu curant, un medic cu experiență, a interpretat greșit ecografia.
Practic mi-a spus că băiețelul meu are restricție de creștere și trebuie născut înainte de termen. Asta implica terapie intensivă pentru nou-născuți, incubator, etc. Din fericire, am reușit să-l conving să mai repete măsurătorile, deoarece statistic nu avea cum să fie corectă interpretarea.
Măsurase de 3 ori, iar dispersia valorilor obținute era mult prea mare față de media lor. Cu toate că se spune că medicina nu este matematica, de data aceasta am demonstrat că nu este chiar așa. Aveam dreptate.
Am născut la termen, un băiețel sănătos. Fiind august, medicul meu a plecat în concediu, iar soarta a făcut să-l cunosc pe Dominic. Inițial pacienta, iar de câțiva ani buni colaboratoarea lui în cercetare.
Pentru că din păcate, nu toate femeile însărcinate au norocul să aibă un doctor că Dominic, am hotărât să abordez detecția anomaliilor congenitale folosind Inteligența Artificială, alături de acesta și de echipa sa”, a explicat Smaranda Belciug cum a pornit proiectul PARADISE.
Urmăriți PressHUB și pe Google News