Smart campus la Universitatea din Oradea: investiții de 36 de milioane de lei 

Data:

spot_img

Smart campus la Universitatea din Oradea: investiții de 36 de milioane de lei. Universitatea din Oradea a anunțat închiderea unui proiect major de investiții în modernizarea și dotarea spațiilor de învățământ din campusul studențesc, „Smart campus”.

„Toate aceste modernizări făcute se înscriu în criterii de «green campus»”, a explicat Prada. Sistemul de încălzire și răcire este bazat acum pe energii regenerabile, adică pompe de căldură, apă geotermală și panouri fotovoltaice, acestea din urmă instalate în cadrul altui proiect. Inedit este că Universitatea folosește acum și apa geotermală reziduală, care ajunge într-un sistem de „tavane încălzitoare”, de unde emană căldură pe timpul iernii, respectiv se face răcirea în anotimpurile calde. „Suntem singura universitate care folosim sisteme multi-energetice, adică apă geotermală, pompe de căldură și panouri fotovoltaice. Dacă vor funcționa bine, vom aplica aceste principii și altor clădiri”, a declarat, în aceeași conferință de presă, rectorul Constantin Bungău.

Citește și Oradea își propune să vândă energie verde, obținută din 15.000 de panouri fotovoltaice

În cadrul proiectului „Smart campus”, UO a amenajat șase laboratoare în domeniile energie și management de mediu, sănătate și produse farmaceutice, un centru de cercetare pentru performanţă umană și un laborator pentru asistarea studenţilor cu nevoi educative speciale. În total, prin proiect a fost modernizată o suprafață de peste 12.000 mp, în șase corpuri de clădiri. Valoarea totală a investiției este de 36 de milioane de lei, din care contribuția Universității se ridică la 6,6 milioane lei. Lucrările s-au realizat între anii 2020-2023. „Este o reușită extraordinară, cu șase milioane de lei din veniturile proprii și restul din bugetul european”, a mai spus Bungău, mulțumind echipei care a lucrat la acest amplu proiect.

Un obiectiv încă din strategia asumată pentru anii 2014-2020, campusul Universităţii din Oradea (UO) se transformă într-unul „smart”, adică inteligent. „Este un proiect POR (n.r. Programul Operaţional Regional) scris din 2017, care acum este 90% finalizat. Am avut noroc că în pandemie clădirea a fost goală şi s-a putut lucra fără probleme”, spune rectorul Constantin Bungău (foto).

Citește și Cu cine a făcut Ponta primul milion de lei

Prin Axa Prioritară 10, „Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale”, UO a atras finanţare de peste 6 milioane euro (29,9 milioane lei) pentru proiectul intitulat „Smart Campus”, care şi-a propus patru mari obiective: să îmbunătăţească infrastructura de educaţie prin reabilitarea clădirilor unor facultăţi, să dezvolte capacităţile de educare, cercetare şi inovare prin amenajarea şi dotarea unor laboratoare, să accesibilizeze clădirile din campus pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii, respectiv să extindă campusul prin introducerea în circuitul didactic a unor clădiri dărăpănate şi nefolosite până acum.

„Green UO”

Campusul central al Universităţii, aflat pe strada cu acelaşi nume, se întinde pe amplasamentul unei foste şcoli de jandarmi construite la începutul secolului XX. Clădirile în stil Art Nouveau, azi monumente istorice, au găzduit comenduirea, cazărmi, săli de studiu şi locuinţe pentru personal până în 1948, când şcoala de jandarmi a fost înlocuită cu alta, ce pregătea ofiţeri şi subofiţeri pentru Ministerul de Interne. În 1962, destinaţia militară a fost schimbată cu cea civilă, aici fiind înfiinţat Institutul Pedagogic de 3 ani, din care apoi s-a născut Universitatea. Mai multe aflați din publicația Bihoreanul.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook...

Facebook’s Role in Electoral Manipulation Using Nostalgic Communist Memories

After the annulment of the presidential elections by the...

Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ),...

TermeneAI: Creșterea afacerii cu 27% în 2024, susținută de tehnologiile inteligenței artificiale

Termene.ro, compania care a devenit un lider recunoscut în...