Şeful Comcereal Bihor a făcut dispărută rezerva de grâu a statului, dar scapă nesancționat 

Data:

spot_img

Şeful Comcereal Bihor a făcut dispărută rezerva de grâu a statului, dar scapă nesancționat. Au trecut 11 ani de când fostul administrator al Comcereal Bihor, Petru Ţiţ Andreescu, era ridicat de poliţiştii Serviciului de Investigare a Infracţiunilor Economice pentru o acuzaţie extrem de gravă.

În cârdăşie cu trei colegi, bărbatul era acuzat că a făcut dispărute 5.000 tone de grâu din rezerva statului şi că a compromis alte peste 5.000 de tone, provocând o pagubă de peste 3 milioane de euro, scrie Bihoreanul.

Trimis în judecată în 2016, pentru delapidare, înşelăciune, fals în înscrisuri și neglijenţă în serviciu, dosarul nu a fost soluţionat nici până în ziua de azi, după aproape 8 ani! Timp în care răspunderea penală pentru infracţiunile imputate s-a prescris.

Citește și Rata șomajului în Botoșani creşte de la lună la lună

Petru Ţiţ Andreescu este acţionar principal şi administratorul Comcereal SA Bihor, care e acum în procedură de faliment. Societatea este, de fapt, fosta Întreprindere de Valorificare a Cerealelor şi Plantelor Tehnice Bihor, devenită după 1989 Regia Autonomă Romcereal RA Bucureşti – Sucursala Bihor, iar din 1996 societate pe acţiuni. 

Şeful Comcereal Bihor a făcut dispărută rezerva de grâu. S-a întâmplat acum 20 de ani

În 2000, firma a pus „mâna” pe un contract bănos. Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS) i-a încredinţat păstrarea a 38.000 tone grâu din aşa-numita rezervă de siguranţă a statului pentru protecţia populaţiei şi a economiei în caz de calamitate ori război.

Stocul a fost constituit în perioada 2000-2007, Comcereal Bihor încasând lunar 150.000 lei pentru depozitare şi întreţinere în trei baze de recepţie: Marghita, Tinca şi Batăr. Un contract sigur şi bănos, de care Ţiţ Andreescu a profitat din plin căci, în loc să supravegheze rezerva statului, a făcut-o dispărută.

Cazul a ajuns în ancheta Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, care a descoperit că, în perioada 2000-2012, din silozurile Comcereal grâul a fost furat sistematic.

Paguba era enormă, de peste 3 milioane euro: peste 5.000 tone de grâu au fost lăsate să se distrugă în Batăr şi Tinca, iar alte 5.000 tone, adică aproape 250 de TIR-uri, au dispărut din Baza Marghita. 

Mai multe citiți în publicația Bihoreanul.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related