Şeful Comcereal Bihor a făcut dispărută rezerva de grâu a statului, dar scapă nesancționat. Au trecut 11 ani de când fostul administrator al Comcereal Bihor, Petru Ţiţ Andreescu, era ridicat de poliţiştii Serviciului de Investigare a Infracţiunilor Economice pentru o acuzaţie extrem de gravă.
În cârdăşie cu trei colegi, bărbatul era acuzat că a făcut dispărute 5.000 tone de grâu din rezerva statului şi că a compromis alte peste 5.000 de tone, provocând o pagubă de peste 3 milioane de euro, scrie Bihoreanul.
Trimis în judecată în 2016, pentru delapidare, înşelăciune, fals în înscrisuri și neglijenţă în serviciu, dosarul nu a fost soluţionat nici până în ziua de azi, după aproape 8 ani! Timp în care răspunderea penală pentru infracţiunile imputate s-a prescris.
Citește și Rata șomajului în Botoșani creşte de la lună la lună
Petru Ţiţ Andreescu este acţionar principal şi administratorul Comcereal SA Bihor, care e acum în procedură de faliment. Societatea este, de fapt, fosta Întreprindere de Valorificare a Cerealelor şi Plantelor Tehnice Bihor, devenită după 1989 Regia Autonomă Romcereal RA Bucureşti – Sucursala Bihor, iar din 1996 societate pe acţiuni.
Şeful Comcereal Bihor a făcut dispărută rezerva de grâu. S-a întâmplat acum 20 de ani
În 2000, firma a pus „mâna” pe un contract bănos. Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS) i-a încredinţat păstrarea a 38.000 tone grâu din aşa-numita rezervă de siguranţă a statului pentru protecţia populaţiei şi a economiei în caz de calamitate ori război.
Stocul a fost constituit în perioada 2000-2007, Comcereal Bihor încasând lunar 150.000 lei pentru depozitare şi întreţinere în trei baze de recepţie: Marghita, Tinca şi Batăr. Un contract sigur şi bănos, de care Ţiţ Andreescu a profitat din plin căci, în loc să supravegheze rezerva statului, a făcut-o dispărută.
Cazul a ajuns în ancheta Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, care a descoperit că, în perioada 2000-2012, din silozurile Comcereal grâul a fost furat sistematic.
Paguba era enormă, de peste 3 milioane euro: peste 5.000 tone de grâu au fost lăsate să se distrugă în Batăr şi Tinca, iar alte 5.000 tone, adică aproape 250 de TIR-uri, au dispărut din Baza Marghita.
Mai multe citiți în publicația Bihoreanul.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!