Societatea civilă solicită din nou ANR să includă măsuri pentru combaterea violenței împotriva femeilor și copiilor de etnie romă dar și a traficului de persoane în Strategia Națională

Data:

spot_img

Într-o scrisoare deschisă adresată Agenției Naționale pentru Romi, pe 16 martie 2022, 120 de organizații își exprimă îngrijorarea asupra faptului că Strategia Națională pentru Romi înaintată spre aprobare către Guvernul României nu include măsuri pentru combaterea violenței împotriva femeilor și copiilor de etnie romă dar și a traficului de persoane, în ciuda faptului că un pachet de măsuri concrete a fost transmis către ANR în data de 22 iunie 2021, în numele a 139 de organizații semnatare. Semnatarii scrisorii atrag atenția că lipsa unor măsuri concrete în acest sens, care să fie transpuse în obiectivele strategiei, va afecta în special victimele cele mai vulnerabile.

În scrisoare se mai arată că violența de gen nu este o problemă etnică ci este o problemă de drepturile omului, de aceea respectarea drepturilor tuturor grupurilor vulnerabile inclusiv a femeilor și copiilor de etnie romă, victime ale violenței de gen depinde de implicarea activă a tuturor instituțiilor responsabile inclusiv Agenția Națională pentru Romi.

Având în vedere faptul că strategia se află încă în curs de aprobare, organizațiile semnatare solicită includerea pachetului de măsuri pentru combaterea violenței împotriva femeilor și copiilor de etnie romă dar și a traficului de persoane transmis de societatea civilă în data de 22 iunie 2021 prin scrisoarea nr. 2021062201, în conformitate cu cerințele Comisiei Europene pentru Cadrul Strategic European privind Egalitatea, Incluziunea și Participarea Romilor (2021-2030).

Scrisoarea deschisă poate fi consultată aici: https://bucovinainstitute.org/wp-content/uploads/2022/03/Scrisoare-ANR-16Martie2022.pdf, iar scrisoarea din 22 iunie 2021 poate fi consultată aici: https://bucovinainstitute.org/wp-content/uploads/2022/03/Scrisoare_ANR_Strategie_22iunie2021.pdf .

Comisara Helena Dalli într-o scrisoare transmisă către Centrul de Advocacy și Drepturile Omului, confirmă că statele membre UE, trebuie să adopte în elaborarea strategiilor naționale o abordare intersecțională care să răspundă nevoilor tuturor grupurilor din cadrul populației rome inclusiv femeile și copii cu măsuri și indicatori specifici.

Pentru mai multe informații despre acest demers pot fi obținute la adresa de email: cerasela.banica@cado.org.ro, persoana de contact Claudia Cerasela Bănică, președinta Centrul de Advocacy și Drepturile Omului.


spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Răzvan Ceuca, expert în cyber security: „Instituțiile nu au luat măsurile preventive necesare!”

Expertul în cyber security Răzvan Ceuca atrage atenția asupra...

În loc de speculații, presa poate lucra cu cifre exacte

La începutul acestui an, Freedom House în colaborare cu...

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzarea de cărți

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzare de...

Peste un milion de români au votat. Circa 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne

Peste 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne până...