Sociologul Gelu Duminică, pentru Aktual24: „România își joacă viitorul și menținerea pe traiectoria democratică în 2024”

Data:

spot_img

Momentul 2024 va fi crucial pentru traiectoria Romaniei pentru foarte multi ani de aici inainte, existand perspectiva cat se poate de concreta ca extremistii sa lupte pentru primul loc la alegerile de anul viitor, estimeaza sociologul Gelu Duminica intr-un interviu acordat aktual24.ro.

La aceasta situatie dramatica, de natura sa intrerupa brusc recuperarea accelerata a decalajului civilizational fata de Europa inceputa acum 30 de ani, contribuie mai multi factori, spune Gelu Duminica.

In prim-plan, cu impact imediat, sunt sfidarile pe care le vedem zilnic in Justitie la adresa ideii de dreptate si ruperea PSD si a PNL de agenda populatiei. In substrat se afla insa mentalitatile poporului roman, care au radacini foarte adanci si sunt extrem de greu de schimbat.

Citește și Suspecţii din dosarul azilului groazei din Mureș, arestaţi preventiv pentru 30 de zile

In ansamblu, arata sociologul, Romania a progresat foarte mult fata de momentul 1989, dar problema este ca noi venim de la un nivel extrem de scazut si va mai fi nevoie de o generatie, poate chiar doua ca romanii sa renunte la mentalitatile izvorate din miturile lor fondatoare.

Facand o trecere in revista si o analiza a valorilor care li se servesc copiilor romani inca din primii ani de viata si, apoi, la scoala, descoperim furtul, minciuna, violenta, fala, ura fata de straini. De la poezia „Catelus cu parul cret”, povestea „Capra cu trei iezi” si terminand cu baladele „Miorita” si „Mesterul Manole”, peste tot regasim aceleasi idei subliminale fara ca nimeni sa le explice copiilor cat de gresit este ceea ce se intampla acolo, analizeaza Gelu Duminica.

In acest context, noi am dori sa construim o societate pentru 2030 cu ideile de la 1920. Lucrurile se vor schimba peste o perioada destul de lunga de timp, cand in Romania se vor forma niste elite capabile sa elaboreze si sa impuna niste valori noi, care sa reformeze societatea.

Citește și  Cum împarte judecătorul Mateescu posturi plătite cu 6.000 de lei/lună, în instanța pe care o conduce

Domnule Gelu Duminica, joi a venit o stire despre achitarea definitiva a celor doi ofiteri de securitate care au fost tortionarii disidentului anticomunist Gheorghe Ursu. Miercuri fusese alta, generalul Gabriel Oprea achitat definitiv in dosarul mortii politistului Bogdan Ginghina.

Luni, Curtea Europeana de Justitie declarase ilegale deciziile CCR prin care mii de oameni au scapat de consecintele faptelor lor penale prin acel termen de prescriptie. Ce impact au asupra societatii romanesti asfel de evenimente in care oamenii de rand vad cum scapa de justitie diverse persoane?

Oamenii vad ca legea nu e una pentru toti. Si ca justitia, din pacate, nu este oarba. Si, din pacate, se intareste perceptia ca justitia nu se face in baza legii, ci mai degraba in baza bunului plac si ca smecherul tot smecher ramane. Acum, nu stiu daca respectivii oameni erau vinovati sau daca respectivele fapte au fost dovedite, nu sunt jurist. Insa eu vorbesc doar despre perceptii.

Stiti, una dintre marile probleme in societatea romaneasca este faptul ca Justitia in Romania nu a reusit sa fie sustinuta de increderea populatiei. Pentru ca prea multe decizii au fost cusute cu ata alba si nu au facut decat sa intareasca sentimentul ca cine e smecher reuseste sa scape.

Ceea ce dumneavoastra spuneti in momentul de fata nu sunt decat elemente care pot fi aduse in argumentatia ideii ca Justitia e pentru prosti. Si ca in fata legii romanesti nu suntem toti egali.

Interviul integral poate fi citit în Aktual24.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Primele dispozitive acustice pentru nevăzători, instalate de CTP Iași în stațiile de tramvai și autobuz

Primele dispozitive acustice pentru persoanele cu deficiențe de vedere...

Marcel Ciolacu spune despre Geoană că nu poate fi considerat un candidat de dreapta

Marcel Ciolacu a criticat propunerea ca Mircea Geoană să...