De la volanul unui autoturism în miniatură, Florin, elev la Colegiul Economic Virgil Madgearu din Iași, își proclamă independența. “Înainte îmi petrecem tot timpul în casă, în fața calculatorului.
Dar dacă trebuia să merg undeva, depindeam de părinți. De când mi-am luat permisul și am mașina asta, pot să mă duc singur, oriunde”, spune tânărul de 17 ani din Tomești, care conduce pe străzile gemând de trafic un Aixam, o cutiuță de mașină care se strecoară duduind prin traficul greu al orașului. “Am un Aixam City Sport din 2008, cu motor 04, 5 cai, viteza ei maximă este de 60km/h. O mașină de asta se poate conduce de la 16 ani, școala de șoferi se poate începe de la 15 ani și nouă luni și sunt aceleași examene ca la o mașină normală, ca la B mare”, a explicat Florin.
Din categoria B1, pentru care se poate obține permis de conducere de la 16 ani, fac parte autovehiculele cu trei sau patru roți, având masa proprie de peste 400 kg dar nu mai mare de 550 kg, echipate cu motor cu ardere internă cu capacitate cilindrică mai mare de 45 cmc sau cu orice alt motor cu o putere echivalentă ori cu viteza prin construcție mai mică de 50 km/h.
Citește și Plagiat în serie – Rectorul Academiei SRI și-a copiat cărțile una după alta (LIBERTATEA)
Pe Florin l-am întâlnit în fața unui centru pentru studierea limbilor străine, unde se oprise ca să-și ia niște materiale de studiu. Scaunul pasagerului era ocupat de un rucsac de școală și de o servietă pentru laptop, iar în spate, un minuscul portbagaj era încărcat cu două roți de rezervă.
“Cum am ajuns să-mi doresc o astfel de mașină? Am văzut mai multe prin oraș și m-am interesat să văd la câți ani se poate da examenul. Apoi m-am interesat pe internet despre mașini. Tata a acceptat imediat ideea, dar mama nu a fost încântată deloc la început”. Cu două voturi pentru și o abținere, Florin și-a luat permisul în martie și e proprietarul unui mini-autovehicul care nu trece neobservat în trafic. Din experiența sa de șofer adolescent, ne mărturisește: “ Într-adevăr, orașul e cam aglomerat, dar e OK. Când conduc, oamenii întâi întorc capul după mașina asta din cauză că motorul e gălăgios. Apoi o văd și se uită după ea pentru că e o mașină atât de mică. Mulți sunt imediat tentați să mă depășească, dar nu mă claxonează”.
Ca și Florin, în județul Iași mai sunt câțiva astfel de adolescenți posesori de permis categoria B1. În evidenţele Primăriei Municipiului Iaşi sunt înregistrate un număr de 78 de mijloace de transport cu capacitatea cilindrică mai mică de 50 cmc. La Tomești, Florin spune că nu a mai văzut alte mini-autoturisme, dar prin oraș mai pot fi văzute alte câteva care au fost înregistrate în Valea Lupului. Mai multe aflați în Ziarul de Iași.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!