Soluții pentru dezvoltare regională și rolul PNRR-ului (Planul Național de Redresare și Reziliență).
În opinia prof. univ. dr. Andrei Ștefan Neștian, de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor – Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, politicile economice de dezvoltare regională trebuie construite prin contribuția mai multor actori: Guvernul României, ADR Nord-Est, Consiliile Județene, Primăriile, Camerele de Comerț și Industrie, marile companii din regiune etc.
O dezvoltare organică, naturală, se produce de la sine. Însă, dacă dorim o accelerare a dezvoltării pe o anumită focalizare, este nevoie de cel puțin două lucruri:
- înțelegerea valorii și realismului unei posibile focalizări,
- conceperea unor măsuri bine coordonate și acceptate de actorii menționați.
PNRR-ul nu este centrat pe nevoile regionale și locale
Ambele presupun un efort de analiză pentru fundamentarea alegerii unei anumite focalizări a dezvoltării regionale și, ulterior, când se va ajunge la implementarea unor măsuri, un efort de a face analize care să monitorizeze realizarea efectelor scontate ale acestor strategii.
Orizontul de timp al unor astfel de demersuri este la nivelul a 5-15 ani în viitor.
La nivel național există strategii și planuri de dezvoltare economică regională, inclusiv celebrul PNRR. Dar, ele nu sunt rodul unei viziuni centrate pe nevoile regionale, locale.
Au fost culese date și opinii din teritoriu, dar aceste strategii sunt în principal mijloace de alocare prioritară a unor resurse, cu prioritatea determinată de viziunea guvernului de la București.
Jocurile puterii fac adesea ca deciziile să favorizeze alocarea de resurse pe alte criterii decât cele ale nevoilor reale de dezvoltare clamate de regiuni.
Continuarea în Moldova Economică
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: Facebook/ Andrei Ștefan Neștian)