Ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a recunoscut, duminică seara, la Digi24, că stabilirea unui prag de vaccinare ce vizează personalul didactic pentru redeschiderea şcolilor în format fizic este un compromis şi un “criteriu care protejează mai mult profesorii”.
Mai mult, Cîmpeanu recunoaşte că respectivul criteriu are “foarte multe neajunsuri”.
„Cu şcolile şi grădiniţele închise, acest popor nu va avea viitor. Vom distruge un întreg popor şi am responsabilitatea termenilor. Am avut de ales între varianta de a nu deschide nicio şcoală şi nicio grădiniţă multe săptămâni de acum încolo. Aceasta a fost ipoteza de la care s-a plecat: să rămână toate în online. Pe de altă parte, cealaltă variantă, să le deschizi pe toate cu prezenţă fizică, iarăşi ar fi însemnat că negăm pandemia. Trebuia să ai un criteriu de departajare între ce poţi deschide şi ce nu poţi deschide. Este o variantă de compromis. Este un criteriu cu foarte multe neajunsuri, dar este un criteriu care asigură un mediu mai sigur pentru elevi şi pentru profesori, este un criteriu care protejează mai mult profesorii, pentru că dincolo de această efervescenţă exagerată, totuşi, medicii spun că cei vaccinaţi contractează mai greu virusul şi transmit mai greu virusul, deci sunt mai protejaţi profesorii”, a declarat Sorin Cîmpeanu la postul citat.
Ministrul interimar a încercat să dea şi o explicaţie cu privire la modul în care s-a ajuns la acest procent de 60% rata de vaccinare pentru redeschiderea şcolilor în format fizic.
„S-a plecat de la 70 la sută, pragul stabilit de OMS pentru asigurarea unei imunităţi de grup. 70 la sută ar fi trebuit să ia în considerare şi persoanele trecute prin boală. Având în vedere că este foarte dificil să monitorizezi persoanele trecute prin boală – unii ies din cele 180 de zile, alţii intră -, am coborât plafonul de la 70 la sută la 60 la sută, de comun acord cu autorităţile sanitare, înţelegând că este o măsură tranzitorie spre 70 la sută rată de vaccinare. […] Dacă legăm funcţionarea şcolii doar de rata de incidenţă, pentru că putea fi o variantă, nu am fi putut evita pragul de 6 la mie. Am făcut o simulare. Am fi deschis doar 7 la sută. În toate oraşele mari, rata de incidenţă este de peste 6 la mie, deci nu ar fi putut fi deschise mâine (luni – n.r.). Dacă mergeam pe rata de incidenţă, am fi fost întrebaţi de ce nu luăm în considerare vaccinarea. Dacă luăm în considerare vaccinarea profesorilor, de ce nu luăm în calcul rata de incidenţă”, a arătat ministrul Cîmpeanu, titrează THE EPOCHTIMES ROMANIA.