Sorin Dumitrescu s-a născut în Bucureşti la 18 martie 1946, a fost pictor și grafician, profesor în cadrul Universității Naționale de Arte București, iar din 2006 a devenit membru corespondent al Academiei Române.
Fost discipol al Părintelui Constantin Galeriu, un important duhovnic al Ortodoxiei române, Sorin Dumitrescu a avut o abordare aparte în activitatea sa, „spiritualul” fiind surprins în operele sale, picturi și cărți deopotrivă.
Prin opera sa, Sorin Dumitrescu lasă o bogată moștenire culturală generațiilor următoare. De la picturi la cărți ilustrate – volumele lui Nichita Stănescu: Noduri și semne, Operele imperfecte, Epica Magna -, artistul va rămâne în memoria cunoscuților ca un adevărat simbol al generației sale.
„Ca iconar a „reinventat” maniera bizantină de cercetare coloristică”
„Ca artist a fost inegalabil, începând cu expoziția de la Dalles din 1980 – Hipersemne – apoi cu minunata ilustrație a volumelor lui Nichita Stănescu (Epică Magna); iar ca iconar a „reinventat” maniera bizantină de cercetare coloristică și harică a icoanelor. Curator de primă mână, a pus în simeză expoziții memorabile la galeria Catacomba – un adevărat program-manifest al generației (sale) de artiști îmbisericiți”, a fost mesajul lui Răzvan Bucuroiu, scris în memoria lui Sorin Dumitrescu, postat pe pagina sa de Facebook.
Teodor Baconschi, fost Ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun, a transmis la rândul său un mesaj în memoria artistului, reușind să surprindă calitățile acestuia:
„Sorin și Doina Dumitrescu ne-au fost multora mentori, aliați în regăsirea unei vieți spirituale libere, inspiratori de cultură rafinată și modele neobosite de creativitate.
Sorin Dumitrescu a trăit asemenea unui vulcan puternic și viu. Stingerea lui ne lasă cu mult mai puțină lumină și căldură sufletească, într-un moment în care, cel puțin aparent, România și-a rătăcit drumul”, a scris Teodor Baconschi pe pagina sa de Facebook.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: Facebook / Răzvan Bucuroiu)