Șoșoacă plus Simion, deasupra lui Ciolacu. Cercul vicios al țării

Data:

spot_img

Șoșoacă plus Simion, deasupra lui Ciolacu. Cercul vicios al țării. Dacă Diana Șoșoacă și George Simion s-ar înțelege și ar candida în tandem, ar strânge mai multe voturi decât toți ceilalți prezidențiabili testați de casele de sondare. O analiză de Sabina Fati.

La cât pot ajunge Șoșoacă plus Simion, în tandem

Împreună pot ajunge la aproape 40%, potrivit sondajului INSCOP din decembrie 2023.

Sigur, aritmetica electorală e diferită, dar adunarea scorurilor lor ar trebui să-i pună pe gânduri pe liderii partidelor tradiționale.

Liberalii, cu toate că sunt nemulțumiți de felul în care sunt reprezentați de Nicolae Ciucă, se complac în letargie.

O recentă revoltă a avut loc la organizația de tineret a partidului, dar deocamdată fără consecințe.

Generalul pensionar, care a plagiat în teza de doctorat și este unul dintre bugetarii români cei mai bine plătiți, dacă se face suma pensiei cu salariul, a rămas în fruntea PNL dintr-un fel de inerție a partidului.

A fost impus de Klaus Iohannis și partidul s-a supus, pentru că președintele are în mâini toate instrumentele de forță de care politicienii obișnuiesc să se teamă.

PNL, pe un trend descendent

Reflexul acesta de supunere necondiționată a partidului îi va costa însă pe liberali la alegerile de anul viitor, dacă până atunci nu-și găsesc un lider în adevăratul sens al cuvântului, adică unul care să tracteze PNL, care să nu fie timorat când trebuie să vorbească și care să nu fi fost toată viața bugetar, care să fi demonstrat că și-a construit o carieră în afara salariilor primite de la stat.

Deocamdată, PNL se află pe un trend descendent și nu înțelege că în afara unei coaliții de dreapta riscă să devină nesemnificativ.

Milionul de euro dat la Digi24 pentru propagandă din bani publici, potrivit unei investigații publicate de Libertatea, nu i-a folosit prea mult partidului.

Citește și: Dan Dungaciu, suspect pentru abuz în serviciu într-un dosar DNA

O cercetare făcută luna trecută arată, în schimb, că o viitoare alianță între USR, PMP și Forța Dreptei ar putea obține un scor de aproape 25% la europarlamentarele din 2023 (Mercury Research, la comanda USR, noiembrie 2023) și s-ar situa pe locul al doilea, foarte aproape de PSD (26%), înaintea AUR (21%). Între timp, însă, scandalul vaccinurilor ar putea schimba unele date.

Oricum, în această ierarhie, PNL ar fi abia pe locul al patrulea cu circa 15%.

E nevoie de o construcție solidă care să facă față tandemului Șoșoacă plus Simion

Eventualul succes al comasării celor trei partide mici sugerează că electoratul are nevoie de o construcție solidă care să facă față celor două populisme în ascensiune: cel radical promovat de AUR + Diana Șoșoacă și cel vechi al PSD, la care s-a racordat în ultimii doi ani și PNL.

Șoșoacă plus Simion, într-un alt sondaj:

Un sondaj comandat de agenția de știri news.ro și dat publicității luni scoate în evidență că, în configurația din acest moment, topul prezidențialelor îl are în frunte pe Mircea Geoană (26,2%), numărul 2 în NATO, fost lider al PSD, dar exclus din partid în 2011, pe locul al doilea este Marcel Ciolacu (20,8%), urmează Diana Șoșoacă (14,4%), George Simion (14%), Nicolae Ciucă (12,1%), Cătălin Drulă (4,2%).

Articolul integral, în Deutsche Welle

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Legitimitatea sau ilegitimitatea președintelui

Legitimitatea sau ilegitimitatea președintelui este un subiect intens dezbătut...

Erdoğan versus Assad: Game Over

Imediat după 7 octombrie 2023 am scris un articol...

Miorița și maskirovka

Rezultatele alegerilor de la noi se datorează parțial și...

Ciolacu fuge de propria grea moștenire

Marcel Ciolacu fuge de propria moștenire, nu vrea să...