Şpăgile imense din dosarul primarului Sorin Oprescu, „spălate” în Bahlui. Detalii incendiare din dosar

Data:

spot_img

Şpăgile încasate în Primăria Capitalei în timpul mandatului lui Sorin Oprescu au fost „spălate” printr-un lanţ de firme organizat de un ieşean. Acesta a fost condamnat deja pentru spălare de bani, dar îl aşteaptă o pedeapsă și mai severă pentru un motiv surprinzător: evaziunea fiscală. Şpăgile plimbate prin conturi sub forma unor achiziţii fictive au lăsat în urmă neplătite TVA şi impozit pe profit. O primă sentinţă a fost dată de Tribunal, decizia finală urmând a aparţine Curţii de Apel.

Conform acuzaţiilor aduse de procurorii DNA, în perioada 2013-2015 în administraţia locală bucureşteană a funcţionat un grup infracţional bine organizat care înfiinţase un sistem prin care firmele care obţineau contracte din partea instituţiilor subordonate primăriei capitalei trebuiau să remită o parte din profitul realizat. La grup aderase şi fostul primar Sorin Oprescu, principalele instituţii de stat implicate fiind Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştilor şi Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane.

Citește și: Primele norme privind inteligența artificială: Se interzice folosirea IA pentru evaluarea comportamentului social, supravegherea biometrică și recunoașterea emoțiilor

În cadrul grupului, rolul ieşeanului Claudiu Bengalici, zis „Ben” era esenţial. Aparent, firma sa, Delta Construct Invest SRL, avea relaţii comerciale cu societăţile care „vânau” contracte publice la Bucureşti. Banii ce urmau să devină şpagă erau trecuţi prin contul Delta Construct Invest SRL şi apoi al altor societăţi controlate de Bengalici, iar în final erau scoase în numerar de la bancă. În acest mod, beneficiarul real al banilor rămânea necunoscut. Prin conturile lui Bengalici au trecut astfel aproximativ 9 milioane lei, plătiţi de mai multe firme, ca preţ al mitei şi traficului de influenţă. Rolul de complice în spălarea de bani îi aducea lui Bengalici un comision de 13,5%, dar i-a adus şi o condamnare din partea Curţii de Apel Bucureşti la 6 ani şi 6 luni de închisoare.

Continuarea, în Ziarul de Iași!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursă foto: ZDI

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Nicușor Dan a câștigat definitiv procesul cu ANI

Nicușor Dan a câștigat definitiv procesul cu ANI, după...

Referendumul lui Nicușor Dan a fost aprobat de Consiliul General al Capitalei 

Referendumul lui Nicușor Dan a fost aprobat de Consiliul...