marți, 19 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterSpania și România s-au angajat să mențină frontierele deschise în ciuda virusului

Spania și România s-au angajat să mențină frontierele deschise în ciuda virusului

România și Spania își vor menține frontierele naționale deschise, în ciuda creșterii numerelor a infecțiilor cu COVID-19, au convenit vineri la București secretarul de stat pentru Uniunea Europeană (UE) român, Iulia Matei, și omologul său spaniol, Juan González-Barba.


„Este important ca granițele să fie menținute deschise, aici suntem total de acord”, a declarat González-Barba după o vizită de două zile în România.
González-Barba a reamintit că ambele țări au fost deja de acord să sprijine acest principiu în cadrul Consiliului Afaceri Generale al Uniunii Europene, în care statelor membre li s-a recomandat să adopte criterii comune în ceea ce privește mobilitatea.

Secretarul de stat spaniol a subliniat o deosebită armonie între ambele țări și a mai explicat că Spania a căutat sprijin în comunitatea românească chiar și în cele mai grele momente ale pandemiei.
„Am permis, chiar și atunci când Spania era închisă, să existe zboruri pentru comunitatea românească în circumstanțe excepționale”, a remarcat González-Barba.Prezența unui număr mare de români în Spania „implică o serie de angajamente și obligații pentru a asigura relația maximă și cooperarea cu țara lor de origine”.
În ceea ce privește alegerile parlamentare din 6 decembre, secretarul de stat și-a luat angajamentul cu interlocutorii săi că delegațiile Guvernului Spaniei vor oferi comunității românești locuri unde pot vota.


Secretarul de stat din România a exprimat aprecieri privind modul în care autoritățile spaniole au facilitat integrarea acesteia și dialogul constructiv avut cu partea spaniolă referitor la situația cetățenilor români care locuiesc, lucrează sau călătoresc în Spania, inclusiv în contextul gestionării pandemiei de COVID-19. 
Matei a pledat pentru continuarea discuțiilor cu autoritățile spaniole pentru identificarea unei soluții juridice pentru că românii din Spania care își doresc acest lucru să poată deține dubla cetățenie română și spaniolă, acesta fiind un deziderat constant al membrilor comunității române din această țară.

Raul Sanchez
Jurnalist spaniol care colaborează cu HotNews și Euronews. A lucrat pentru agenție de presa EFE la București și a fost corespondent pentru România al cotidianului El Pais.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE