Tradiția Colegiului Național Preparandia „Dimitrie Țichindeal” din Arad începe cu peste 200 de ani în urmă, în contextul modernizării învățământului confesional ortodox în Imperiul Habsburgic, fiind prima școală cu învățământ românesc din vestul Transilvaniei și în părțile de sud ale Ungariei de atunci. Pentru a nota un moment istoric important în viața „Pedagogicului”, șase foști elevi, în frunte cu scriitoarea Lavinia Betea, au publicat o carte cu evocări, dar și un interviu de grup, care conturează atât amintirile personale, cât și glasul unei epoci când învățământul era diferit de cel familiar generațiilor actuale.
Citește și: De ce a ajuns Aradul un judeţ de antivacciniști
La începutul secolului al XIX-lea, lumea se schimba cu repeziciune, influențată de ideile revoluționare care traversau Europa. Imperiul Austriac, sub conducerea împăratului Francisc I, resimțea ecoul transformărilor politice și sociale din Franța. Temător, dar și receptiv, împăratul devine preocupat de reformarea educației, inspirat de sistemul francez. Astfel, în 1810, se pune piatra de temelie a unor instituții menite să formeze învățători pentru școlile confesionale.
În acest context, românii ortodocși din Transilvania, care se simțeau marginalizați în fața altor naționalități privilegiate, sperau la recunoaștere și egalitate. După numeroase petiții, în 1812, la Viena, Uroș Ștefan Nestorovici propune înființarea a trei școli preparandiale: la Szentendre pentru sârbi, la Buda pentru greci și la Arad pentru români.
Aradul a fost ales datorită poziției sale strategice și a dinamismului său economic. În noiembrie același an, cursurile încep oficial, marcând un moment-cheie pentru educația românească. Școala se concentra pe formarea învățătorilor și preoților ortodocși români, într-un imperiu unde românii ortodocși aveau puține drepturi și acces limitat la educație în limba maternă.
Șase elevi, șase povești interconectate
Această poveste istorică se împletește cu rememorările a șase colegi de școală, în frunte cu scriitoarea și istoricul Lavinia Betea, care reflectă, dintr-o altă epocă, la propriul început.
Într-o Românie aflată cu mult după acele vremuri de pionierat, Lavinia Betea, Ana Benghia, Cornel Ienășescu, Georgeta Pascu, Benedict Benghia și Dimitrie Radu își amintesc fiecare de dilema alegerii liceului după clasa a VIII-a, în fiecare caz fiind vorba de o mutare în municipiul Arad, dintr-o altă parte a județului, dar și despre cele mai dragi amintiri din acea perioadă de formare.
Continuarea, în Specialarad.ro
Citește și: Trei ONG-uri au reușit să pună pe harta României două autostrăzi
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(FOTO:Specialarad.ro)