SPECIAL ARAD | Secession, moștenirea comună a unui patrimoniu care leagă Aradul de Szeged, Subotica și Odesa

Data:

Common Heritage – moștenirea comună a unui patrimoniu neprețuit de clădiri-bijuterii, care pe lângă frumusețea arhitecturală au însemnat și adevărate punți de legătură între oamenii din diferite colțuri geografice ale continentului. Secession a fost curentul care s-a răspândit cel mai rapid în Europa, izvorând într-o perioadă de maximă dezvoltare, grație revoluției industriale de la finalul secolului XIX-lea și începutul secolului XX. O epocă a frumosului, parcă idilică, denumită nu degeaba „La Belle Epoque”, de care omenirea își amintește cu nostalgie.

Nu degeaba se depun eforturi considerabile pentru conservarea tuturor creațiilor care au supraviețuit testul timpului din acele vremuri. Un astfel de efort îl reprezintă și proiectul Asociației „Prin Banat” care, printr-o muncă asiduă și mii de kilometri străbătuți, a adunat – acum într-un prim catalog – toate motivele comune regăsite în clădirile emblematice ale orașelor din euroregiunea DKMT.

Abrevierea DKMT vine de la inițialele celor trei regiuni care fac parte din această euroregiune transfrontalieră: Dél-Alföld (Ungaria) – în română: „Câmpia de Sud” sau „Sudul Marii Câmpii”, K – Körös–Criș–Mureș–Tisa (Ungaria) – o regiune formată din bazinele acestor râuri, M – Mureș (România) și T – Timiș (România și Serbia).

O amplă inventariere a clădirilor din aceste zone, care aparțin stilului secession, de sub marea umbrelă „Art Nouveau”, însumează un total de 6000 de fotografii și face parte din proiectul demarat de Asociația „Prin Banat” din Timișoara, care coordonează și proiectul „Timișoara Heritage”, menit să valorifice patrimoniul arhitectural din cartierele orașului de pe Bega.

O primă selecție de imagini a fost făcută pe criteriul elementelor fitomorfe de pe fațade (flori, copaci etc.), reunite într-un catalog explicativ, lansat în data de 15 aprilie, la Arad, în Palatul Administrativ. Următorul catalog este în pregătire, fiind dedicat elementelor zoomorfe, și va ilustra pe copertă un păun de pe fațada unei clădiri arădene.

Continuarea, în Specialarad.ro

Citește și: Fresce importante din Castelul Corvinilor, restaurate de specialiști | FOTO

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa imagine: Specialarad.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related