Specialist în recrutare: România are nevoie de un contigent de 200 de mii de lucrători străini

Data:

spot_img

Guvernul  a aprobat recent creșterea numărului de muncitori străini care vor veni să lucreze în țara noastră în 2022, în contextul în care lipsa acută de forță de muncă se accentuează de la o zi la alta, în tot mai multe industrii.

S-a stabilit un contingent de 100.000 de muncitori străini pentru anul viitor. Nevoie e dublă, explica la RFI Melania Pop, reprezentant al unei firme de recrutare de personal din afara UE – International Work Finder.

Cum se derulează acest proces si care sunt principalele piedici? am întrebat-o pe Melania Pop.

Melania Pop: Dacă vorbim despre un muncitor necalificat care să facă orice tip de meserie care se poate învăța în România este destul de simplu. Trebuie să ținem cont doar de câteva aspecte, engleza la un nivel bun, experiența internațională anterioară. Dar piața s-a dus tot mai mult către forță de muncă calificată. Aici ne lipsesc școlile de meserii.

Dacă vorbim despre muncitori calificați, trebuie să luăm în calcul mai multe aspecte. Dacă ai nevoie de o diplomă de calificare sau poți să mergi doar pe experiență. Dacă e nevoie de engleză la nivel avansat. Dacă e nevoie de experiență internațională îndelungată.

Procesul se complică. Nu toate țările reușesc să livreze muncitori cu diplomă. Majoritatea e pe experiență. La ei școlile nu sunt chiar încurajate și nu foarte mulți își permit să se ducă la studii la școli de meserii.

Reporter: Am văzut într-o postare că ați găsit un contabil pakistanez. Chiar aici am ajuns? Contabilul ai fi zis că îl găsești pe piață.

MP: Da, chiar aici am ajuns. Acum, după patru ani de când recrutăm, am ajuns în punctul în care aducem orice tip de muncitor, orice tip de profil în România dacă poate să lucreze cu limba engleză, în orice domeniu, de la recepție, la magazine din centre comerciale, la hoteluri, contabilitate, IT, marketing, tot ce poate fi remote. Noi avem la marketing un pakistanez care ne ajută și ne face SEO.

Atât timp cât ei pot înțelege și pot adapta studiile lor la legislația din România și dacă vorbim de SEO să înțeleagă piața, să înțeleagă clienții, nu este nicio problemă. Și pot lucra remote sau pot veni în România. Sunt ambele variante.

Rep: Spre exemplu, în perioada următoare spre ce țări vă îndreptați?

MP: Acum ne-am dus către Pakistan și Africa. Procesul de recrutare din țările cu care am început și din țările din care deja recrutăm un număr foarte mare de agenții numai sunt relevante.

Durează foarte mult. Sunt blocaje la vize prin ambasade. Atunci, nu poți să îi spui unui client că îi aduci muncitorul respectiv, dar că îl aduci peste opt luni pentru că nu mai e revelant pentru businessul lui. Până atunci mai caută 30 de români, mai pleacă, mai vin, mai face angajări.

Când ajunge clientul la noi este deja sătul. Este ultima variantă pe care o are. Pune mâna pe telefon și nu mai poate. Tu dacă îi dai soluția că îi aduci peste opt lui, acel om spune că se descurcă tot local.

Interviul integral poate fi citit și ascultat la RFI.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Andreea Orosz
Andreea Oroszhttps://www.rfi.ro/
Lucrează în presă de 17 ani, debutând la Radio Contact Reșița. Au urmat Radio Terra-Sat Reșița, MIX FM București, Agerpres, Radio Total București. Din 2005 s-a alăturat echipei RFI România. În 2009 a obținut premiul Reporter European. În 2014, emisiunea „Tânăr în Europa”, al cărei corealizator este, a obținut Premiul de Excelență al Institutului European din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...