Specialiștii consideră că s-a pus prea mare accent pe eficienţă în spaţiul public. Important este ca serul să fie sigur din punct de vedere medical. “Vaccinurile îşi fac treaba: opresc cazurile grave”, ne-a declarat un cercetător. Vaccinul antigripal, care se făcea în mod curent, are o eficacitate de 40-60%
“Ziarul de Iaşi” a analizat mai multe articole ştiinţifice publicate în reviste internaţionale şi a discutat cu specialişti ieşeni pentru a confirma faptul că toate vaccinurile aprobate la nivel internaţional sunt eficiente. Concentrând discursul public pe eficacitatea vaccinurilor, specialiştii spun că s-a creat impresia că, spre exemplu, pentru un ser care este eficient în procent de 60%, restul de 40% care s-au vaccinat se pot îmbolnăvi ca şi cum nu s-ar fi vaccinat.
“Este greşit. Majoritatea studiilor internaţionale arată că toate serurile aprobate acum în Europa: Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson & Johnson, care a solicitat aprobare, îşi fac treaba. Procentul celor care, odată vaccinaţi, ajung să fie spitalizaţi, cu forme grave sau chiar să moară în urma infectării, este extrem de redus”, a explicat un cercetător de la Centrul de Cercetare – CEMEX, contactat de “Ziarul de Iaşi”.