miercuri, 19 ianuarie 2022
AcasăLa ziActualitateSpitalul de la Lețcani rămâne închis pentru cel puțin încă o lună

Spitalul de la Lețcani rămâne închis pentru cel puțin încă o lună

Spitalul mobil de la Lețcani, destinat tratării cazurilor de COVID-19, rămâne închis pentru cel puțin o lună, timp în care urmează să fie remediate mai multe probleme tehnice. Corpul de Control al Ministerului Sănătății a constatat că există 31 de deficiențe care trebuie rezolvate cât mai repede pentru a putea fi dat din nou în folosință.

„Problema cea mai dificilă este un proiect al instalației electrice care trebuie verificat de specialiști conform normativelor din România. El este construit pe normativele din Turcia și trebuie verificat dacă termenii de referință din Turcia sunt la fel cu cei din România”, a precizat dr. Vasile Cepoi, directorul Direcției de Sănătate Publică Iași.

La rândul său, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, în subordinea căruia se află spitalul de la Lețcani, a precizat că speră ca deficiențele să fie remediate în timp util. „Din punct de vedere medical, aşa cum am mai spus, nu există nicio deficienţă, noi îngrijim pacienţii. Există anumite deficienţe din punct de vedere tehnic care trebuie remediate. Un act medical de înaltă clasă, aşa cum trebuie făcut într-un oraş universitar, trebuie să beneficieze şi de o parte tehnică foarte bine fundamentată”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul spitalului.

Pentru a face față numărului mare de noi cazuri de COVID-19 depistate în ultima perioadă în Iași, reprezentanții DSP au precizat că va fi adusă o unitate mobilă ATI de la Botoșani care va fi montată în curtea Spitalului de Boli Infecțioase. De asemenea, se încearcă suplimentarea cu încă cinci paturi la Spitalul de Neurochirurgie, unde sunt deja disponibile 16 astfel de locuri. În total în Iași sunt 48 de paturi ATI și toate sunt ocupate în mod constant.

„Unitatea de Terapie Intensivă mobilă din dotarea ISU Iași care este poziționată la Spitalul Județean Botoșani are o capacitate de 10 paturi. Fiind o unitate mobilă, ea poate funcționa autonom, dar este indicat pentru a evita anumite fluctuații de tensiune și alimentare de oxigen a aparatelor să fie conectată la rețeaua de energie electrică a spitalului și la cea de oxigen”, a declarat Ionuț Grădinaru, colonel șef la ISU Iași.

Spitalul de la Lețcani este închis de la jumătatea lunii ianuarie, la început reprezentanții unității medicale spunând că se va redeschide în câteva zile și că în acest timp se va face dezinfecția sa, care nu mai fusese făcută de când a fost dat în folosință. Totodată, în urmă cu două zile, spitalul a fost inundat din cauza ploilor abundente. Unitatea medicală a costat aproximativ 13,2 milioane de euro, din care CJ Neamț a contribuit cu 3,2 milioane de euro, iar CJ Iași a pus restul de 10 milioane de euro.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE