sâmbătă, 28 mai 2022
AcasăNewsletterSpitalul mobil din Iași a rezolvat problema stocatorului de oxigen, la multă...

Spitalul mobil din Iași a rezolvat problema stocatorului de oxigen, la multă vreme de la înființare

Spitalul Mobil de la Lețcani, secția exterioară a Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, va da în folosință zilele următoare stocatorul de oxigen care va funcționa ca soluție de rezervă și ar putea să aprovizioneze paturile de Terapie Intensivă.

Acesta are o capacitate de 10.000 de litri de oxigen lichid. Astfel, unitatea medicală are în momentul de față trei surse de oxigen, fiind patru stații de oxigen, o stație pe bază de butelii și stocatorul.

„Suntem aproape de finalizarea procedurilor de instalare și punere în funcțiune a stocatorului, s-au realizat racordurile, se lucrează acum la partea de alimentare electrică a stocatorului, pentru a putea asigura încărcarea lui cu cisterna ori de câte ori este cazul. Sperăm ca mâine (n.red. miercuri) toate activitățile să fie finalizate și stocatorul să poată fi dat în funcțiune”, a precizat Alina Popa, director executiv Euronest Iași.

Problema oxigenului de la unitatea medicală din Lețcani este mai veche. Chiar la o zi după incendiul de la Piatra Neamț și după ce aici au fost transferați șase pacienți COVID-19, fabrica de oxigen a cedat în toiul nopții, când în secția ATI se aflau internate 16 persoane.

A doua zi, reprezentanții unității medicale au solicitat Consiliului Județean Iași ajutor în problema aprovizionării cu oxigen prin amplasarea unui dispozitiv care să stocheze rezervele de oxigen în astfel de incidente. 

„Stocatorul va funcționa ca soluție de rezervă în cazul în care se întâmplă ceva neprevăzut cu fabricile de oxigen. În principiu, atât fabricile de oxigen cât și stocatorul pot asigura funcționarea întregii capacități a spitalului, 48 de paturi conform autorizației sanitare de funcționare sau 103 câte sunt de fapt în dotarea spitalului”, a completat directorul executiv Euronest Iași.

Referitor la posibilitatea de a crește numărul de paturi ATI de la Spitalul Mobil, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași au explicat că în acest moment ar mai putea fi date în folosință încă cel mult șase paturi, ajungându-se astfel la 24 de paturi.

„Creșterea numărul de paturi utilizate în ATI depinde de creșterea numărului de personal, deocamdată nu avem această posibilitate, doar printr-un efort local să mai deschidem încă un salon cu șase paturi. Dar peste acest număr va fi nevoie să aducem personal medical prin detașare din altă parte. Credem că momentan nu este necesară această creștere pentru că a scăzut incidența cazurilor și avem acoperită nevoia la limită”, a precizat Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE