Spitalul Modular de la Lețcani rămâne închis. Sunt foarte multe probleme de remediat

În plină pandemie și în condițiile în care numărul paturilor ATI din toată țara este unul limitat, Spitalul Modular de la Lețcani rămâne în continuare nefolosit. Spitalul este închis de pe 14 ianuarie, anterior aici puteau fi tratați 18 pacienți care aveau nevoie de tratament specific în ATI.

Teoretic exista autorizație pentru peste 100 de locuri, dintre care 40 la ATI, dar au fost folosite doar 18 paturi ATI.

În cursul zilei de ieri, conducerea Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași a trimis o adresă către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST în care explică de ce nu sunt de acord cu redeschiderea unității.

Conducerea unității susține că documentația instalației electrice este neadecvată. „Schița electrică prezentată este de la punctele de transformare până la intrările în tablou și nu există detalii despre rețeaua electrică internă a spitalului.

Schița electrică nu are niciun simbol specific acceptat în UE, nu are marca proiectantului, nu este semnată și asumată”, au explicat reprezentanții conducerii Spitalului de Boli Infecțioase. Aceștia mai spun că schița nu este validă conform legislației românești, fiind necesară respectarea articolului 4 din Ordinul Președintelui Autorității Naționale de Reglementare.

„Având în vedere desele defecțiuni și disfuncționalități apărute la instalația de energie electrică – siguranțe care se decuplau în mod repetate, cabluri topite/arse, miros de cabluri arse, lămpi arse etc – pentru siguranța pacienților și a personalului medical am solicitat să efectuați și să ne prezentați expertiza tehnică întocmită de experți tehnici atestați conform prevederilor legale pentru instalația electrică din interiorul și exteriorul modulelor din componența Spitalului Modular Lețcani”, se mai precizează în adresă.

Expertiza ar trebui să evidențieze calitatea execuției instalației, bilanțul energetic, verificarea instalațiilor electrice în raport cu toți consumatorii.

Managerul spitalului, dr. Florin Roșu a amintit și de neregulile semnalate de către ISU, DSP și ISCIR în urma unui control tematic comun de pe 16 noiembrie 2020. Atunci nu au putut fi identificate tipurile de stingătoare folosite, pe acestea existând precizări în limba turcă și nu era trecută nici cantitatea de pulbere.

De asemenea, pe căile de evacuare pentru pacienți și personal medical erau uși glisante, fără să existe și uși pietonale obișnuite, pe balamale, existând riscul de a se bloca. Unitatea modulară de la Lețcani care stă nefolosită de mai multe luni a costat 13 milioane de euro.

partajează acest articol:
Madalina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole din aceeași categorie

Advertismentspot_img

Cele mai recente articole

Șapte concluzii – cheie ale Summitului de la București pe securitate la care a participat președintele Biden. România ridică miza în competiția tacită cu...

Summitul B9 de luni are și o semnificație de context: el vine cu o lună înainte de Summitul NATO de la Bruxelles, primul la care va participa noul președinte al SUA și unde va fi pregătită noua strategie a alianței nord-atlantice. Participarea prin videoconferință a secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, la summitul din București, arată că formatul inițiat de România și Polonia e unul acceptat la nivelul alianței, că nu este unul ”disident”. O arată și susținerea publică a celor nouă state pentru Centrul Euro-Atlantic de Rezilienţă de la București, o altă inițiativă prin care România vrea să se poziționeze ca furnizor de expertiză și soluții în NATO, nu doar ca receptor.

Purtătorul de cuvânt al lui ÎPS Teodosie: ”Este un scandal artificial al celor care doresc un conflict cu Biserica. A citat din Sfânta Scriptură...

Cine a dat prima dată declarația IPS Teodosie a dat-o trunchiat și a scos din context pentru că dânsul a răspuns la întrebarea de ce femeia nu are un rol mai important în biserică și a încercat să explice că femeia este complementară bărbatului și datorită unor caracteristici femeiești nu poate să fie preot, dar este chemată să fie mamă, chiar dacă Sfânta Scriptură spune că prima dată a greșit Eva, dar prin Maica Domnului tot neamul omenesc s-a mântuit.

Palestina versus Israel: Un conflict disproporționat

Conflictul dintre Israel și Palestina a fost repornit în luna Ramadanului musulman. Cel puțin 26 de palestinieni au fost omorâți în urma bombardamentelor din Fâșia Gaza, conform Reuters. Alți 2 israelieni au fost uciși ca urmare a atacurilor aeriene lansate de către Hamas, organizația islamică ce deține controlul de facto în Gaza.
partajează acest articol: