Statele UE trebuie să propună candidații pentru noua Comisie Europeană până pe 30 august

Data:

spot_img

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a cerut ţărilor membre, într-o scrisoare trimisă joi, ca până la 30 august să propună fiecare câte doi candidaţi – un bărbat şi o femeie – pentru postul de comisar european în viitorul executiv comunitar.

Fiecare strat membru al UE are câte un membru în Colegiul comisarilor europeni, care formează conducerea politică a executivului european pentru cei cinci ani de mandat, potrivit Agerpres.

Propunerile trebuie să fie un bărbat și o femeie

Reconfirmată săptămâna trecută pentru al doilea mandat de preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a precizat că doreşte ca fiecare ţară să propună un bărbat şi o femeie pentru a ocupa funcţia de comisar european ce revine statului respectiv.

Citește și: Forumul Judecătorilor din România (AFJR) renunță la dialogul cu Comisia Europeană pe care o acuză de înțelegeri politice

”Singura excepţie atunci când un comisar în exerciţiu rămâne” şi în viitorul executiv UE, a explicat politiciana germană, care a accentuat că obiectivul este ca în Colegiul comisarilor să existe paritate între bărbaţi şi femei.

Ursula von der Leyen doreşte să înceapă interviurile cu candidaţii la jumătatea lunii august. Fiecare dintre candidaţii selecţionaţi va trebui să fie audiat în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, după care întreaga Comisie va trebui să obţină votul eurodeputaţilor.

Citește și: Premieră pentru Statele Unite după 5 decenii. Primele alegeri fără Bush, Clinton și Biden la Casa Albă

Propunerile deja au început

Mai mulţi comisari europeni ar dori să rămână şi în viitoarea Comisie, aşa cum este cazul grecului Margaritis Schinas, al belgianului Didier Reynders şi a olandezului Wopke Hoekstra. Acesta din urmă este susţinut oficial de guvernul olandez.

Premierul irlandez Simon Harris l-a propus ca viitor comisar european pe fostul său ministru Michael McGrath, dar nu a propus şi o femeie, potrivit Agerpres.

În unele ţări, ca Belgia şi Franţa, situaţia este complicată de absenţa unui guvern cu atribuţii depline.

La finalul lunii iunie, preşedintele Emmanuel Macron declarase la Bruxelles că doreşte să îl păstreze pe actualul comisar european Thierry Breton şi în viitoarea Comisie.

Însă între jurişti există o dezbatere dacă această nominalizare îi revine şefului statului francez, în contextul în care recentele alegeri legislative din Franţa nu au dus la o majoritate în parlament, ceea ce împiedică formarea unui nou guvern.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

“Noul” regim migratoriu de la Berlin și victoria AfD din Est | Știri din Diaspora

“Noul” regim migratoriu de la Berlin și victoria AfD...

Vizita ministrului de Externe al Ungariei la Chișinău, deserviciu pentru Moldova | Deutsche Welle

Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a acuzat...

USR va candida pe liste proprii la următoarele alegeri

USR va candida pe liste proprii la următoarele alegeri,...