Statele Unite au început să blocheze site-uri false care răspândesc propagandă rusă

Data:

spot_img

Guvernul american a blocat 32 de site-uri false care imită mari publicații, precum The Washington Post și Fox News. Aceste site-uri răspândeau propagandă rusă, pentru a submina suportul SUA pentru Ucraina și a influența alegerile prezidențiale din SUA. Operațiunea, denumită „The Good Old U.S.A. Project”, vizează alegătorii din statele indecise (swing states) prin reclame pe rețele sociale ce promovează puncte de vedere pro-rusești.

Campaniile de influență rusești urmăresc promovarea viziunii Moscovei, care atacă Ucraina, subminează instituțiile democratice și prezintă Occidentul ca principala sursă de rău global. Kremlin-ul a recurs la tactici din ce în ce mai complexe, extinse din SUA până în Republica Moldova și Venezuela, potrivit Atlantic Council.

Totodată, FBI (Biroul federal de investigaţii american) a descoperit și o operațiune rusă destinată manipulării politicienilor, oamenilor de afaceri și jurnaliștilor din Germania, Franța, Italia și Marea Britanie.

Operațiunile s-au bazat pe domenii de tip „doppelgänger” / dubluri pentru a răspândi articole și conținut fals, care păreau să provină de la publicații media occidentale. Printre acestea se regăsesc imitații ale Reuters, Der Spiegel, Bild, Le Monde, Le Parisien, Welt, FAZ, Süddeutsche Zeitung, Delfi și altele, finanțate cu criptomonede, precum bitcoin, relatează Politico.

John F. Kirby, Asistent al Secretarului Apărării pentru Afaceri Publice, declară pentru BBC că „Trei lucruri sunt certe în viață: moartea, impozitele și intervenția RT (Russia Today) în alegerile din SUA”.

Citește și: Cum ajung banii rusești să influențeze alegerile din SUA

În urma acuzațiilor aduse către conducerea Kremlin-ului, pentru încercarea de a interveni în procesul electoral american și nu numai, președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat sprijinul pentru candidata democrată Kamala Harris, actuala vicepreședintă a SUA. Putin a menționat că susține recomandarea președintelui american Joe Biden, care i-a îndemnat pe alegătorii săi să o susțină pe Harris și va face public acest fapt inclusiv la Forumul Economic de la Vladivostok.

Eventualitatea alegerii lui Trump și războiul din Ucraina. Rusia nu intenționează să pună capăt conflictului, chiar dacă republicanul ca fi reales în funcție.

Putin a criticat indirect fostul președinte Donald Trump, afirmând că acesta a impus mai multe sancțiuni împotriva Rusiei decât oricare alt președinte american și și-a exprimat speranța că Harris nu va urma aceeași direcție, potrivit Agerpress.

Ce descoperiri a făcut FBI-ul

În iulie, Departamentul de Justiție ale SUA a acuzat un angajat al televiziunii Russia Today (RT) că a utilizat o rețea de aproximativ 1.000 de conturi de social media. Prin rețea, angajatul prelua mai multe identități false de rezidenți americani, cu scopul de a răspândi dezinformare despre războiul din Ucraina, a influența alegerile din SUA și a submina democrația, afirmă secretarul de stat Antony Blinken într-o conferință de presă.

Oficialii americani susțin că guvernul de la Moscova a finanțat această operațiune, dar Kremlinul a negat acuzațiile, potrivit CNN.

Campania rusă a fost activă pe YouTube, TikTok, Instagram și X, postându-se aproape 2.000 de videoclipuri care au acumulat peste 16 milioane de vizualizări, confirmă Atlantic Council. În acest caz, Departamentul American de Justiție a acuzat doi ruși, Kostiantyn Kalashnikov și Elena Afanasyeva. Cei doi începuseră să distribuie conținut sponsorizat de RT în SUA încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina din 2022, menționează Politico.

Grupuri asociate cu Kremlinul angajează tot mai frecvent firme de marketing și comunicare din Rusia pentru a externaliza crearea de propagandă digitală și pentru a-și ascunde urmele, conform Associated Press.

Una dintre cele trei companii rusești, implicate în domeniile de internet confiscate de autoritățile, este Social Design Agency (SDA), care fusese deja sancționată de Trezoreria SUA pentru gestionarea site-urilor false în Europa.

Documentele SDA arată că, actualmente, dezinformarea rusă vizează alegătorii din șase state indecise (swing states), concentrându-se pe riscurile fictive legate de pierderea locurilor de muncă pentru ,,americanii albi’’ și amenințările de criminalitate din partea „imigranților ucraineni”, preia CNN din documentul FBI.

Citește și: Alegeri regionale în Germania: ce semnifică rezultatele pentru viitorul politic al țării?

Departamentul de Justiție a susținut că Sergei Vladilenovich Kiriyenko ar fi fost în spatele acestei operațiuni. Kiriyenko este fostul prim-ministru al Rusiei și, în prezent, un oficial de rang înalt în administrația președintelui rus Vladimir Putin.

Sursa foto: WIKIPEDIA/ SERGEY KIRIYENKO

De asemenea, Departamentul de Trezorerie american a impus sancțiuni asupra unor figuri cheie implicate, inclusiv Margarita Simonyan, redactor-șef al Russia Today și Aleksey Alekseyevich Garashchenko, fost oficial al serviciilor de informații ruse care conduce grupul, potrivit Politico.

În multe cazuri, americanii nu realizează că materialul pe care îl văd online poate fi creat sau amplificat de Kremlin. Iar, anul acesta, interferența străină în alegerile din SUA a fost o problemă continuă.

Recent, Iranul a fost implicat într-un atac cibernetic care a vizat campania lui Donald Trump, ducând la divulgarea unor documente, inclusiv un dosar despre candidatul republican la vicepreședinție, JD Vance, în publicații precum New York Times, Washington Post și Politico. CNN a raportat că hackerii au reușit să pătrundă în campania lui Trump prin contul de email al aliatului său, Roger Stone.

De asemenea, campaniile lui Joe Biden și Kamala Harris au fost luate în vizor, iar conturile de social media ale unor membri ai familiei Trump au fost compromise.

Documente obținute de FBI, care detaliază planurile rusești de a influența opinia publică europeană, indică faptul că scopul era să provoace reacții negative și emoționale, să discrediteze SUA, Marea Britanie și NATO. De asemenea, campania a încercat să destabilizeze Franța și Germania prin răspândirea de informații false, materiale fabricate și să convingă germanii să se opună sancțiunilor asupra Rusiei, mai relatează Politico.

Ce măsuri au luat autoritățile americane

Departamentul de Stat ale SUA a anunțat trei măsuri pentru a combate influența media a Kremlinului asupra alegerilor din 2024. Aceste măsuri vizează canalele rusești precum Rossiya Segodnya și filialele sale (RIA Novosti, RT, TV-Novosti, Ruptly și Sputnik) care au plătit americani pentru a răspândi mesaje pro-Kremlin.

Măsurile includ introducerea unei noi politici de restricție a vizelor, aplicarea Legii privind Misiunile Străine pentru RT & afiliații săi și un program de recompense pentru justiție, potrivit Atlantic Council. Programul constă într-un premiu de 10 milioane de dolari pentru divulgarea de informații despre persoanele implicate în grupul de hackeri rusesc RaHDit, strâns legat de RT, adaugă Politico.

Intervențiile externe în alegerile din SUA din 2024 erau de așteptat. Rusia, Iranul și China sunt activ implicate, dar și aliații americani (Israelul) ce lansează campanii de influență. Administrația Biden se concentrează în mod expres pe Rusia înainte de alegerile din 2024, dar această abordare ar putea stârni îngrijorări.

Există credințe neconfirmate că intervenția rusă a influențat alegerile din 2016, mai relatează Atlantic Council.

Directorul FBI, Christopher Wray, speră că măsurile de combatere a propagandei ruse vor descuraja alți adversari ai SUA, precum China și Iranul, să continue să se amestece în alegeri, potrivit Politico.

Într-o întâlnire din noiembrie trecut, liderul chinez Xi Jinping i-a spus președintelui american Joe Biden că statul chinez nu va interveni totuși în alegerile prezidențiale din 2024, conform CNN.

CRINK sau noua „axă totalitară", un pericol la adresa drepturilor omului. Formată din state cu regimuri politice totalitare, în care drepturile omului sunt ignorate, această alianță reprezintă o reală amenințare pentru statul de drept, libertățile și drepturile occidentale.

Citește și: Germania a adoptat o nouă strategie în politica externă față de China

Deși unele campanii ale Rusiei au obținut statistici remarcabile pe rețelele sociale, cu milioane de vizualizări, dovezile sugerează că Rusia nu a reușit să schimbe semnificativ opiniile oamenilor. În contextul alegerilor din noiembrie, SUA va crea condiții mai dificile pentru Rusia să aibă un impact. Departamentul de Stat deja ia măsuri pentru a împiedica persoanele implicate să obțină vize sau să le anuleze pe cele existente, acțiuni posibile datorită investigațiilor FBI, confirmă Atlantic Council.

Cu toate acestea, Merrick Garland, procuror general ale SUA, a afirmat că Moscova va dori să obțină „rezultatul dorit” în cursa prezidențială dintre Donald Trump și Kamala Harris din această toamnă, potrivit BBC.

Raportul complet FBI poate fi accesat aici.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Carmen Prodan
Carmen Prodan
Studentă în ultimul an la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost asistent manager pentru numeroase evenimente culturale și a contribuit la diferite publicații atât în liceu, cât și în facultate. Între 2022-2023, a fost studentă Erasmus la Sciences Po Bordeaux.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

România contribuie la raportul NATO privind abuzul sexual în rândul femeilor din armată

Dezvăluirile recente din armatele aliate NATO arată o cultură...

A fost găsită încă o persoană decedată în inundațiile din Galați. Bilanţul creşte la 5 morţi

Încă o persoană decedată în urma inundaţiilor produse în...

Peste 15.000 persoane și 28 localităţi din 7 judeţe, afectate de inundații în ultimele 24 de ore

Peste 15.000 persoane, afectate de inundații. Efectivele MAI intervin...