Statele Unite impun sancțiuni împotriva RT și afiliaților săi pentru implicarea în operațiuni de destabilizare și influențare a alegerilor, inclusiv în Republica Moldova

Data:

spot_img

Departamentul de Stat al SUA a impus sancțiuni împotriva mai multor entități și persoane asociate cu agenția de presă rusă RT (fosta Russia Today), acuzată de implicare în acțiuni subversive menite să destabilizeze Europa, Asia și America de Sud. Republica Moldova reprezintă principala țintă a Kremlinului.

Printr-o fișă informativă publicată de Departamentul de Stat se arată că în prezent RT este o organizație care a depășit cu mult atribuțiile unei instituții de presă. Astfel, aceasta deține capabilități cibernetice și este implicată în operațiuni de informare, influență clandestină și achiziții militare.

În primăvara anului 2023, RT a dobândit capacități cibernetice când guvernul rus a înființat în cadrul acestei organizații de presă o structură cibernetică cu legături directe la serviciile de informații ruse. Această structură are misiunea de a desfășura operațiuni clandestine de influență la nivel global, utilizând RT drept paravan. Informațiile generate de această structură sunt transmise către serviciile secrete ruse, alte organizații media, grupuri de mercenari și diverse alte structuri guvernamentale ale Federației Ruse.

RT are și o platformă online de strângere de fonduri care contribuie la finanțarea invaziei ruse în Ucraina. Platforma este parțial finanțată de guvernul rus și are legături cu serviciile secrete ruse. Coordonatorul platformei este Anton Anisimov, redactor-șef al RT și șef al Departamentului de Transmisiuni Internaționale de la Sputnik.  

Citește și: Un lider din Lituania la cârma apărării europene. Analiză asupra alegerii lui Andrius Kubilius

Cu ajutorul programului de strângere de fonduri, au fost achiziționate echipamente militare pentru armata rusă precum puști cu lunetă, armuri, echipamente de vedere pe timp de noapte, drone, generatoare diesel și echipamente radio. Aceste echipamente sunt importate din China în cantități mici pentru a nu atrage atenția comunității internaționale. De asemenea, Rusia primește din China și sprijin în procesul de cercetare și dezvoltare pentru producția de drone de recunoaștere în colaborare cu Ministerul Apărării Al Rusiei.

Totodată, după declanșarea invaziei ruse în Ucraina, RT și-a rafinat tacticile de dezinformare la nivel internațional. În prezent, RT folosește finanțarea primită de la stat pentru a plăti pe ascuns personalități din mediul online care să răspândească conținut nemarcat. Astfel, implicarea RT nu este vizibilă.

În același timp, RT se folosește de portaluri proxy care par a fi independente de guvernul rus. Scopul acestor portaluri este de a influența opinia publică internațională. De exemplu, în Africa, RT administrează în secret platformele African Stream în Africa și Red în Germania, iar în Franța a angajat un jurnalist care să se adreseze vorbitorilor de limbă franceză.

Ce entități și persoane stau în spatele RT

Departamentul de Stat a decis să sancționeze trei entități și două persoane din cauză că folosesc tactici clandestine de destabilizare a mai multor state. Acestea sunt:

  1. Rossya Segodnya – agenție de radiodifuziune deținută și finanțată de statul rus
  2. Organizația Non-profit Autonomă TV-NOVOSTI – organizație finanțată de guvernul rus, asociată cu Rossya Segodnya care controlează RT
  3. Organizația Nonprofit Autonomă pentru Promovarea Dezvoltării Cooperării Internaționale Eurasia (ANO EVRAZIYA)
  4. Dimitri Konstantinovici Kiselev – director general al Rossya Segodnya din 2013
  5. Nelli Alexeievna Parutenko – director general al ANO EVRAZIYA  

Decizia de a sancționa aceste entități și persoane nu are la bază motive ce țin de actul jurnalistic al acestora, chiar dacă sunt implicate în acțiuni de dezinformare la nivel internațional. Însă, Departamentul de Stat precizează că acțiunile clandestine ale acestora au dus la o decizie în sensul sancționării părților implicate:

„Nu luăm măsuri împotriva acestor entități și persoane pentru conținutul raportărilor lor sau chiar pentru dezinformarea pe care o creează și o răspândesc public. Luăm măsuri împotriva lor pentru activitățile de influență clandestină. Activitățile de influență clandestină nu reprezintă jurnalism. Statele Unite vor susține întotdeauna libertatea de exprimare, inclusiv pentru cei cu care nu suntem de acord. Încurajăm dezacordul, dezbaterea deschisă și discursul liber. Însă nu vom tolera încercările actorilor statali de a desfășura activități clandestine cu scopul de a deturna acest discurs.”

Astfel, conform fișei informative, proprietățile entităților și persoanelor enumerate mai sus sunt puse sub sechestru și trebuie raportate Biroului de Control al Activelor Străine (OFAC) din cadrul Departamentului de Trezorerie. Inclusiv proprietățile acționarilor care dețin direct sau indirect 50% din entitățile numite mai sus sunt supuse sechestrului. Mai mult, tranzacțiile cetățenilor americani ce privesc activele puse sub sechestru efectuate pe teritoriul sau care tranzitează SUA sunt interzise.

Republica Moldova este ținta principală a operațiunilor clandestine

Regimul de la Kremlin și-a îndreptat atenția spre Republica Moldova, mai ales în contextul în care vor avea loc alegeri prezidențiale și un referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană pe 20 octombrie.

Centrul pentru Angajament Global al Departamentului de Stat, împreună cu guvernele Marii Britanii și al Canadei, au avertizat în luna iunie că Rusia este implicată în acțiuni subversive de influențare a procesului electoral din Republica Moldova.

Prin fișa informativă se arată că RT este parte integrantă al încercării de manipulare al alegerilor din octombrie. În cazul Republicii Moldova, acțiunile clandestine de influențare a alegerilor în favoarea Rusiei se concentrează, printre altele, pe oferirea de sprijin oligarhului moldovean fugar Ilan Șor.

Citește și: Cum influențează dronele scena globală și conflictul din Ucraina

Departamentul de Stat arată că redactorul-șef al RT, Margarita Simonyan, colaborează cu Kremlinul și serviciile secrete ruse, utilizând platformele aflate sub conducerea sa, inclusiv RT, Sputnik și compania mamă Rossiya Segodnya, pentru a încerca să provoace tulburări în Republica Moldova. RT este pregătită să incite la proteste violente în cazul în care alegerile nu vor fi câștigate de un candidat favorabil Kremlinului.

Și TV-NOVOSTI joacă un rol esențial în deturnarea alegerilor din Republica Moldova. Departamentul de Stat apreciază că elemente din TV-NOVOSTI și RT au planificat deja modul în care vor interveni asupra procesului electoral din țara de peste Prut.

ANO EVRAZIYA și Nelli Parutenko sunt responsabili pentru crearea unei scheme menite să sprijine influența oligarhului Ilan Șor. Această schemă, coordonată de ANO EVRAZIYA sub conducerea lui Parutenko, presupune transferul de fonduri prin banca de stat rusească Promsvyazbank către Republica Moldova, sub pretextul „ajutoarelor umanitare.” În realitate, fondurile sunt folosite pentru cumpărarea de voturi și manipularea rezultatelor alegerilor din Republica Moldova. Nelli Parutenko a fost anterior trezorier al Partidului ȘOR.

Pe lângă interferența în procesul electoral din Republica Moldova, Kremlinul, prin intermediul RT și al organizațiilor afiliate, este angrenat în acțiuni de destabilizare a guvernului argentinian și de creștere a tensiunilor dintre Argentina și vecinii săi.

Departamentul de Stat a dat asigurări că a informat guvernele din toată lumea cu privire la RT și acțiunile sale clandestine și îndeamnă statele lumii, mai ales pe cele aliate Washingtonului, să ia măsurile necesare de a contracara aceste acțiuni maligne ale Moscovei.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa foto: Facebook/Maia Sandu

spot_imgspot_img
Octavian Șerbănescu
Octavian Șerbănescu
Student în anul II la master la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost implicat în numeroase activități de voluntariat și a redactat două cercetări pe teme istorice. Este pasionat de politică, în mod special de relații internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Claudiu Târziu propune formarea unui „bloc politic suveranist” cu AUR, SOS și POT

Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu,...

TikTok va fi eliminat din magazinele de aplicații Apple și Google în SUA | Aktual24

TikTok va fi eliminat din magazinele de aplicații Apple...

Mihail Kavelașvili a fost numit președinte al Georgiei

Mihail Kavelașvili a fost ales președinte al Georgiei în...

Parlamentul sud-coreean adoptă moțiunea de demitere împotriva președintelui Yoon Suk Yeol

Parlamentul sud-coreean a adoptat, sâmbătă, moțiunea de demitere împotriva...