Rezultatele recensământului, dar şi situaţia economică şi socială a judeţului au fost puse pe tapet în şedinţa Colegiului Prefectural care a avut loc joi, 29 iunie, la Palatul Administrativ.
În ciuda unor cifre aparent reci, şeful Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS), Valentin Popa, a pus degetul pe rană şi a arătat o serie de realităţi care nu au fost luate în considerare ani de-a rândul de către cei din administraţie.
Botoşănenii au cele mai mici pensii din ţară, populaţia îmbătrâneşte, iar judeţul se depopulează. Asta deşi în ultima perioadă salariile au crescut. Cam aşa s-ar putea rezuma în câteva cuvinte expunerea directorului DJS Botoşani, care s-a bazat în primul rând pe cifrele colectate şi diseminate de date statistice relevante şi credibile.
În luna martie a.c., de exemplu, câştigul salarial mediu brut a fost în judeţul Botoşani de 5.543 de lei cu 1.747 lei mai mic decât cel înregistrat la nivelul economiei naţionale (-24,0%). Salarii medii brute peste media judeţului s-au înregistrat în activitatea „servicii”, iar sub medie s-au aflat agricultura, vânătoarea, silvicultura şi pescuitul, dar şi industria şi construcţiile. În schimb, faţă de luna februarie 2023, câştigul salarial mediu brut a crescut, în preţuri comparabile, cu +2,6% (la nivel naţional s-a înregistrat o creştere cu 5,4%), iar faţă de luna martie 2022 acesta a înregistrat o scădere, în preţuri comparabile, cu -5,5% (la nivel naţional s-a înregistrat o scădere cu -0,6%). Prin urmare, populaţia din Botoşani a resimţit mult mai dur recesiunea şi inflaţia din ultimul an decât populaţia din alte judeţe, chiar dacă veniturile au fost o idee mai mari.
Continuarea în Monitorulbt.ro
Citește și: Se vor ieftini cele 14 alimente sau vor dispărea din raft? Păreri pro și contra
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Prefectura Botoșani / Facebook)