Staţiunea Sovata vrea să întinerească și folosește fonduri UE

Data:

spot_img

Cu ajutorul fondurilor europene, administraţia locală din Sovata încearcă să redobândească faima de odinioară a staţiunii şi să-şi recâştige turiştii, dar şi să modernizeze zona centrală a oraşului. Vechea staţiune balneoclimaterică Sovata, situată la limita dintre judeţele Mureş şi Harghita, şi-a trăit anii de glorie şi faimă în perioada de dinainte de 1989, când turiștii români erau obligați de regimul comunist să-și petreacă vacanțele în țară, dat fiind că ieșirea din România era, practic, imposibilă.

Vestită pentru lacurile sale sărate (Ursu, Aluniş, Negru, Paraschiva şi altele câteva mai mici) şi pentru baza sa de tratament, în care se tratau cu succes, între alte, afecţiuni care afectau fertilitatea de cuplu, Sovata atrăgea numeroşi turişti, şi români, dar şi străini – mai ales din lagărul comunist. După 1989, şi Sovata a intrat în declin, la fel ca întreg turismul balnear românesc.

Însă, în ultimii ani, administraţiile locale depun eforturi ca stațiunea (care are o tradiţie, în acest sens, de aproape două secole) să-şi redobândească şarmul. Sunt necesare, însă, investiţii substanţiale.

Investiţii care, dat fiind bugetul relativ mic al municipalităţii, pot fi făcute fie de investitori privaţi, fie prin accesarea de fonduri europene.

Privaţii nu s-au lăsat prea mult rugaţi, astfel că multe dintre hoteluri și pensiuni s-au modernizat. Şi primăria a accesat mai multe finanţări europene cu ajutorul cărora faţa staţiunii Sovata a început să mai scape de ridurile care-o cuprinseseră din 1989 încoace.

Spaţiu de agrement pentru turişti, în locul unui cinema în ruină

Ultimele două proiecte cu finanţare europeană accesate de municipalitatea din Sovata s-au axat pe refacerea şi modernizarea spaţiilor publice, în folosul atât al turiştilor, cât şi al localnicilor. Unul dintre aceste proiecte, amenajarea unui spaţiu de agrement multifuncţional în zona fostului cinematograf Doina, închis şi ajuns în ruină, a fost demarat în 2016 şi e pe cale să fie finalizat în această toamnă.

Cu ajutorul proiectului, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, axa prioritară 7 (Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului), 9.517 mp de teren, situaţi în jurul fostului cinematograf, sunt pe cale să devină un spaţiu de agrement. De menţionat că zona respectivă se află în acea parte a oraşului căreia localnicii îi spun Staţiune, deci turiştii sunt principalii beneficiari ai proiectului.

Valoarea acestui proiect, care are ca dată de finalizare 20 septembrie anul curent, este 6.392.240 de lei, dintre care 6.258.936 de lei reprezintă bani europeni nerambursabili.

Un centru cultural nou, vizavi de Primărie

O altă investiţie din fonduri europene a demarat deja la Sovata. E vorba despre amenajarea unui centru cultural şi a unei zone pietonale în centrul oraşului, demarată tot prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, dar pe axa prioritară 3 (sprijinirea regenerării oraşelor mici şi mijlocii), având ca obiectiv specific îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei. Proiectul a demarat acum trei ani şi are ca termen de finalizare finalul lunii februarie a anului 2023.

Valoarea acestui proiect este de 14.047.808 lei, dintre care 13.759.002 lei sunt bani europeni nerambursabili. Proiectul se află momentan în faza de licitaţie a lucrărilor de proiectare şi execuţie. Finalizarea licitaţiei e prevăzută a avea loc în data de 14 iunie.

Se vor executa lucrări în două amplasamente, ambele situate pe strada Principală, la mică distanţă unul de celălalt (numerele 157 şi 161). Pe amplasamentul de la numărul 161 se va amenaja Centrul cultural, care va avea două săli, una cu 500 locuri și una cu 150, într-un imobil cu parter și mansardă parțială, construit pe o suprafață totală de 1.428,15 mp.

Pe amplasamentul celălalt se va amenaja o zonă pietonală, pe o suprafață de 1.915 mp. Proiectul prevede investiții în realizarea de alei asfaltate, alei din piatra naturală, zone verzi, arbori și arbuști ornamentali, bănci cu structura din beton armat aparent și șezut din lemn cu fundații din beton simplu, instalații electrice etc.

Obiectivele investiţiei sunt:

a) îmbunătățirea serviciilor culturale, recreative și educaționale prin amenajarea unui centru cultural. Acest obiectiv va contribui la evitarea depopulării orașului Sovata stimulând tineretul prin oferirea accesului facil la activități culturale în condiții acceptabile, asigurarea echipamentelor adecvate, crearea unui mediu prietenos și atractiv;

b) îmbunătățirea spațiilor publice urbane prin construirea unor zone pietonale centrale. Acest obiectiv va contribui la revitalizarea zonei centrale a orașului Sovata.

Gata cu paragina de pe strada Principală

Zona unde va fi ridicat noul centru cultural este în prezent ocupată de clădirea abandonată în care a fiinţat un fost atelier de tâmplărie al Liceului „”Domokos Kazmer”. Aceasta urmează să fie demolată. Terenul aferent este şi el lăsat în paragină şi conferă zonei un aspect pe care, ca turist, nu-ţi doreşti să-l vezi când te duci undeva în vacanţă. Aşa că noul centru cultural va rezolva şi această problemă.

„Vom reamenaja fostul atelier de tâmplărie, dar am cumpărat și niște terenuri în imediata vecinătate, unde vom construi un centru civic. Peste drum de Primărie vom avea acest centru cultural, care va servi și diverselor expoziții, care nu vor fi neapărat doar culturale; aici vor putea fi organizate inclusiv expoziții sau saloane auto, o să poată fi găzduite şi conferințe. Este exact ceea ce oraşul Sovata avea nevoie”, a punctat primarul Zsolt Laszlo Fulop.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Argeșul online în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens”, cofinanțat de UE prin DG REGIO.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sorin Simion
Sorin Simion
A debutat în 1990 la ziarul România Liberă şi de peste 28 de ani lucrează în presă scrisă: ziarele Adevărul şi Gardianul, dar şi pentru publicaţii locale din judeţele Argeş, Mureş şi Harghita. Din 1998 colaborează cu o revistă cu profil social şi cultural din Goteborg, Suedia, iar din toamna lui 2018 este co-fondator al site-ului de ştiri locale www.argesulonline.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Specialiști: Investițiile străine directe din turism majore nu depășesc milioane de euro

Autor: Raluca Nicolae Lipsa investițiilor străine în turism a survenit...

România, energia verde și microhidrocentralele

România, energia verde și microhidrocentralele. Țara noastră a început...

Milionarii plajelor refăcute de stat cu un miliard de euro

PressHub.ro a avut curiozitatea jurnalistică să verifice și să...