Statuia poetului Mihai Eminescu, lăsată de izbeliște | Viața Liberă

Data:

spot_img

Statuia poetului Mihai Eminescu, lăsată de izbeliște. Parte a patrimoniului cultural național, soarta monumentului a fost lăsată la voia întâmplării de autorități.

Pe jumătate înnegrită, statuia poetului Mihai Eminescu din parcul central al municipiului Galaţi oferă o imagine dezolantă. Un soi de erupţie negricioasă acoperă marmura.

Sub piciorul julit al muzei, din pricina unui păienjeniş de fisuri, abia se mai poate descifra semnătura celui căruia îi datorăm acest monument – sculptorul Frederic Stork.

Desigur, această stare de fapt nu durează de ieri, de azi, ci de câţiva ani buni, iar monumentul continuă să se degradeze.

Există chiar riscul ca, în câţiva ani, să se prăbuşească de pe soclu, după cum avertizează plasticianul Gheorghe Andreescu.

Monumentul ar putea beneficia de lucrări de igienizare în 2025

Cert este că Eminescu trebuie să aibă răbdare până în 2025, când monumentul ar putea beneficia de lucrări de igienizare.

„Am fost în Parcul «Eminescu» şi m-am îngrozit privind statuia poetului. Este pe jumătate înnegrită. Marmura aceea albă, strălucitoare, pentru o fiinţă care a biruit veacurile, este acum pătată, atacată şi tinde să nu mai fie ce a fost”, este semnalul de alarmă pe care l-am primit din partea scriitoarei şi jurnalistei Violeta Ionescu.

Citește și: Andreea Ember, despre cum se face cercetarea în Franța: „Toți colaborează pentru ca cercetarea să nu fie oprită și cultura să ajungă în cele mai adânci pături ale societății.”

După cum ne-a explicat Violeta Ionescu, în urma unei discuţii pe care a avut-o cu artistul plastic Gheorghe Andreescu, situaţia actuală a statuii este cauzată de ceea ce s-a petrecut în 15 iunie 2021, un fapt pe cât de real, pe atât de absurd, pe care l-am relatat şi noi la acel moment: coloranţii unei ghirlande agăţate pe monument au pătat marmura şi au intrat în porii ei:

„Domnul Andreescu, cel care a repus de nu ştiu câte ori mâna Muzei, şi care este preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Galaţi, a scris un memoriu detaliat şi l-a înaintat Primăriei. Dar acolo a înţepenit, nu s-a făcut nimic. Fireşte, marmura se poate curăţa, dar Primăria trebuie să dispună şi să plătească curăţarea ei.

Citește și: Copilărie încheiată prematur. Ce se întâmplă cu mamele minore aflate în grija statului

Statuia lui Eminescu din parcul nostru are 113 ani. A fost ridicata la 16 octombrie 1911, prin grija avocatului Corneliu Botez şi a poetului Emil Maur şi este opera sculptorului Frederic Stork”, a ţinut să reamintească jurnalista Violeta Ionescu.

Continuarea în Viața Liberă

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: viata-libera.ro)

spot_imgspot_img
Anca Melinte
Anca Melinte
Anca Melinte este redactor la Viața liberă, din Galați. A studiat la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related