Statuia poetului Mihai Eminescu, lăsată de izbeliște. Parte a patrimoniului cultural național, soarta monumentului a fost lăsată la voia întâmplării de autorități.
Pe jumătate înnegrită, statuia poetului Mihai Eminescu din parcul central al municipiului Galaţi oferă o imagine dezolantă. Un soi de erupţie negricioasă acoperă marmura.
Sub piciorul julit al muzei, din pricina unui păienjeniş de fisuri, abia se mai poate descifra semnătura celui căruia îi datorăm acest monument – sculptorul Frederic Stork.
Desigur, această stare de fapt nu durează de ieri, de azi, ci de câţiva ani buni, iar monumentul continuă să se degradeze.
Există chiar riscul ca, în câţiva ani, să se prăbuşească de pe soclu, după cum avertizează plasticianul Gheorghe Andreescu.
Monumentul ar putea beneficia de lucrări de igienizare în 2025
Cert este că Eminescu trebuie să aibă răbdare până în 2025, când monumentul ar putea beneficia de lucrări de igienizare.
„Am fost în Parcul «Eminescu» şi m-am îngrozit privind statuia poetului. Este pe jumătate înnegrită. Marmura aceea albă, strălucitoare, pentru o fiinţă care a biruit veacurile, este acum pătată, atacată şi tinde să nu mai fie ce a fost”, este semnalul de alarmă pe care l-am primit din partea scriitoarei şi jurnalistei Violeta Ionescu.
După cum ne-a explicat Violeta Ionescu, în urma unei discuţii pe care a avut-o cu artistul plastic Gheorghe Andreescu, situaţia actuală a statuii este cauzată de ceea ce s-a petrecut în 15 iunie 2021, un fapt pe cât de real, pe atât de absurd, pe care l-am relatat şi noi la acel moment: coloranţii unei ghirlande agăţate pe monument au pătat marmura şi au intrat în porii ei:
„Domnul Andreescu, cel care a repus de nu ştiu câte ori mâna Muzei, şi care este preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Galaţi, a scris un memoriu detaliat şi l-a înaintat Primăriei. Dar acolo a înţepenit, nu s-a făcut nimic. Fireşte, marmura se poate curăţa, dar Primăria trebuie să dispună şi să plătească curăţarea ei.
Citește și: Copilărie încheiată prematur. Ce se întâmplă cu mamele minore aflate în grija statului
Statuia lui Eminescu din parcul nostru are 113 ani. A fost ridicata la 16 octombrie 1911, prin grija avocatului Corneliu Botez şi a poetului Emil Maur şi este opera sculptorului Frederic Stork”, a ţinut să reamintească jurnalista Violeta Ionescu.
Continuarea în Viața Liberă
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: viata-libera.ro)