Statul de mămăligă

Data:

spot_img

Modelul de stat clocit de Iohannis în ultimul deceniu nu reușește să-și revină din șoc și se întreabă, năuc, cum de a fost posibil ca aproape 5 milioane de români, dintre cei cu spirit civic care se duc la vot, îl preferă pe bizarul Călin Georgescu.

Aduc în discuție trei potențiale cauze: patriotismul de cazarmă al instituțiilor de forță, lipsa meritocrației din interiorul lor și predicile preoților care au promovat supremația românismului în ultimul deceniu.  

Statul moale ca o mămăligă a fost surprins că a explodat simpatia pentru mișcarea legionară sau suveranism. Este rezultatul a zece ani de naționalism deșanțat promovat în instituțiile de forță ale statului, care începe cu școala de poliție și se termină cu academiile specializate în securitate națională ale generalului Gabriel Oprea. Un prieten polițist îmi spunea cândva că, de pe poarta academiei, după 4 ani, iese „o vacă furajată” învățată să execute ordine. Dacă nu-i mai dai furaj concentrat și o lași liberă pe pajiște o să moară de foame deoarece nu știe să pască.

Liberalii din Sălaj și-au exprimat uluirea când ciurdarul satului pus pe listele unui partid naționalist a devenit senator. Stați liniștit domnule Bode, ați făcut la fel în MAI când ați numit văcari în funcții de conducere. V-ați bătut joc de zeci de mii de angajați onești și i-ați cumpărat cu delegări, detașări, prelungiri de delegări, salarii de merit și prime de performanță pe șefii obedienți de care aveați nevoie pentru a deține controlul politic al structurii.

Ciucă se miră că militarii nu l-au votat. Asta pentru că a promovat politica păguboasă a controlului prin intermediul șefilor de structuri numiți în funcții pe orice alte criterii, mai puțin cele meritocratice.

Aceeași tehnică de umilire a angajaților prin numiri scandaloase în funcții de conducere, fără concursuri, a fost folosită în serviciile secrete, în ministere sau în sistemul judiciar. Puținii angajați cu mintea deschisă care au înțeles unde au nimerit au plecat scârbiți, mâncând pământul ori s-au blazat și numără lunile până la prima pensie specială.

La vrăjirea populației a contribuit și mare parte a preoților Bisericii Ortodoxe Române care au distribuit, prin difuzoare, în fiecare zi cu roșu din calendar tezele național comunismului promovat de Nicolae Ceaușescu.   

Nu sunt împotriva patriotismului, suveranismului, cu condiția să am la ce mă raporta, să mă revendic de la o cultură mare și să fiu independent economic de orice altă țară, o utopie în aceste vremuri.

Promovând teze false precum producții record la hectar care ne permit să hrănim întreaga lume, mitul că suntem aici de 2.000 de ani, că am inventat aproape totul, că în Hațeg s-au descoperit primele oase de diverse specii de dinozaur din lume – teorie expusă și astăzi la muzeul Geologic din București – nu au cum să facă bine unui popor care așteaptă totul de la stat.

Aceste teorii repetate la nesfârșit, la care se adaugă mitul străinului care sărăcește țara, l-au adus din negura internetului pe salvatorul Georgescu care, paradoxal, a locuit zece ani prin Alpii din Austria promovând pacea, nicidecum la poalele Bucegilor.

Astfel, bătrânul hipiot Călin Georgescu salvează fibra națională, deși nu o atacă nimeni și pune serios pe gânduri organizarea statului care de două săptămâni se miră de propria irelevanță.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU
  1. Îl cunoașteți pe Laurențiu Primo și Meritocrația? Pentru că văd că vorbiți despre asta…
    Trebuie să vă informez că acest dobitoc și gașca lui de: „Aș vrea să fiu meritocrat” l-au susținut total pe impostorul Călin Georgescu. De aceea vă întreb despre care meritocrați vorbiți? Sper că nu de cei ai domnului Primo Laurențiu cu cartea lui și cu partidul lui care mai degrabă s-ar numi „Stupul de albine” decât Meritocrație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Românii și nostalgia comunismului. De ce îl consideră un trecut „mai sigur și mai bun”

Marea majoritate a populației recunoaște o serie de aspecte...

Psihologul Mircea Miclea: Nemulțumirea socială, nu TikTok, a decis rezultatul alegerilor

Într-un podcast realizat de publicația locală Cluj24, profesorul universitar...

Turul 2 care n-a fost

„Anul Nou care n-a fost” („The New Year That...

SRI anunță că a dejucat o operațiune de sabotaj instrumentată de Rusia pe teritoriul României

România a fost vizată, în intervalul iulie-august 2024, de...