Ștefan Vuza a anunțat o investiție de 2.2 miliarde de euro și înființarea „Combinatului de Biochimie Iași” | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Ștefan Vuza a anunțat o investiție de 2.2 miliarde de euro și înființarea „Combinatului de Biochimie Iași”.

În această cheie trebuie interpretată, spune acesta, participarea grupului său de firme Chimcomplex la licitația pentru concesionarea sistemului de termoficare. Vuza este singurul ofertant la procedură.

Potrivit omului de afaceri, participarea Chimcomplex la licitație este un prim pas în implementarea unui proiect mai amplu dedicat dezvoltării industriei chimice moderne la Iași.

„Este important să subliniem că interesul nostru nu este în domeniul termoficării per se, ci în susținerea unui proiect industrial de anvergură. Acest proiect prevede construcția unei centrale de cogenerare de înaltă eficiență la Holboca, care va deservi noul <<Combinat de Biochimie Iași>>”, a declarat omul de afaceri.

Surplusul de agent termic va putea fi livrat către sistemul de termoficare

El a adăugat că noua centrală de la Holboca va produce energie electrică și termică pentru combinat, iar surplusul de agent termic va putea fi livrat către sistemul de termoficare al orașului la un cost competitiv – „foarte mic, aproape de zero”, susține Ștefan Vuza.

Citește și: Atacuri aeriene în Liban. Care sunt capacitățile militare ale grupării Hezbollah

În schimb, acest cost se referă doar la costul de producere a agenului termic, nu și la cel de distribuție despre care Vuza spune că „nu este în controlul nostru”.

Combinatul de la Iași ar urma să cuprindă 8 fabrici unde vor fi utilizate doar tehnologii biochimice. „Platformele de producție la scară industrială rămân cele de la Onești și Vâlcea, iar un Centru de cercetări se va face și la Buzău”, a completat omul de afaceri.

Citește și: Congresul PSD și validarea candidaturii lui Marcel Ciolacu. Reacțiile liderilor politici

Conform omului de afaceri, planul de investiții al Chimcomplex este pe un orizont de 10 ani, această fiind și perioada în care va fi concesionat sistemul de termoficare (cu opțiune de prelungire pe 5 ani).

Ștefan Vuza a susținut că, în total, vor fi investiții de 2,2 miliarde euro, dar fără a detalia cu exactitate cum s-a ajuns la această sumă.

Continuarea în Ziarul de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related