Stegarul dac, Dan Puric și o fostă judecătoare vor Constituție suveranistă

Data:

spot_img

Constituție suveranistă. În Monitorul Oficial, a fost publicată o inițiativă legislativă de schimbare a Constituției susținută de 12 alegători, în baza legii 189/1999 privind privind exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni.

Printre semnatari îi găsim pe „patrioții” Dinu Avrămuță, supranumit Stegarul dac, actorul Dan Puric, fosta judecătoare în CSM Gabriela Baltag, avocatul Dan Victor Chitic.

În ciuda pregătirii juridice a unora dintre semnatari, cei 12 doresc nici mai mult nici mai puțin decât revizuirea Constituției.

Doar că, articolul 150 din Constituție spune clar cine poate revizui legea fundamentală a României: „Art. 150 – Iniţiativa revizuirii (1) Revizuirea Constitutiei poate fi initiata de Presedintele Romaniei la propunerea Guvernului, de cel putin o pătrime din numărul deputaților sau al senatorilor, precum și de cel putin 500.000 de cetățeni cu drept de vot.

(2) Cetatenii care inițiază revizuirea Constituției trebuie să provină din cel putin jumătate din județele țării, iar în fiecare din aceste județe sau în municipiul București trebuie să fie înregistrate cel putin 20.000 de semnături în sprijinul acestei inițiative”

Constituție suveranistă. Ce doresc cei 12

Semnatarii urmăresc să treacă în Constituție interdicția „de a se crește, a se scădea, a se perturba sau a să schimba integritatea individuală fizică sau mentală a persoanei prin mijloace tehnologice fără acordul acesteia”.

  • obligarea Președintelui să desemneze candidat la funcția de prim-ministru pe candidatul desemnat de către partidul care are cel mai mare număr de parlamentari; —
  • Președintele nu va mai desemna judecători la CCR;
  •  îndeplinirea obligațiilor luate de România prin tratate doar cu respectarea Constituției României și în interesul superior și suveran al poporului român;
  • aderarea și retragerea României din organismele și alianțele internaționale se vor face doar prin lege adoptată prin decizia suverană a poporului român exprimată prin referendum.
  • „Parlamentul va desemna procurorul general și procurorii șefi ai Direcției Naționale Anticorupție și ai Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism”.
  • „Consiliul Superior al Magistraturii poate avea în componența sa un număr maxim de 10 judecători aleși fiecare de adunările generale ale judecătorilor de la nivelul întregii țări”, iar din CSM vor fi excluși procurorii.
  • Inspecția Judiciară va fi sub autoritatea ministrului justiției —„cu o structură și un mandat clar definit”.

În plus, Curtea Constituțională va putea constata neconstituționalitatea unui tratat și ulterior ratificării, iar nerespectarea deciziilor Curții Constituționale de către judecători și procurori va constitui abatere disciplinară și se va sancționa în condiții stabilite printr-o lege organică.

Citește și: Cine este de vină, poporul sau politicienii?

Supremația dreptului național

Articolul 148 va avea denumirea marginală „Supremația Constituției și a interesului suveran al poporului în derularea relațiilor internaționale” și va avea următoarea formulare: „România își îndeplinește întocmai și cu bunăcredință angajamentele luate și obligațiile care îi revin conform tratatelor constitutive ale organismelor și alianțelor internaționale la care a aderat, cu respectarea Constituției României și în interesul superior și suveran al poporului român.”

Gabriela Baltag, fost membru CSM
Gabriela Baltag, fost membru CSM

Această formulare „prioritizează respectarea Constituției României față de orice tratat la care România este sau va fi parte, aceasta fiind însăși esența independenței unei țări”, mai susțin inițiatorii.

Citește și: Premieră în politica românească. Independentul Nicu Ștefănuță intră singur în Parlamentul European

Aviz negativ pentru o constituție suveranistă

Consiliul Legislativ, condus de celebrul Florin Ioradche a dat aviz negativ acestei inițiative legislative.

Ea este semnată de Mircea Viorel Daniel Chitic, Gabriela Blatag, Dan Liviu Puric, Raymond Lueșcă, Adrian Șipoș, Dan Mircea Șuta, Florin Goia, Daniela Ștefan, Dănuț Barnoș, Cezar Avrămuță, Răzvan Dobrescu Ciobanu, Jeni Angelica Mihai.

„Subsemnații, având calitatea de alegători, declarăm prin prezenta, pe proprie răspundere, cunoscând prevederile art. 326 Cod Penal, cu privire la falsul în declarații, că înțelegem să ne constituim într-un comitet de inițiativă legislativă având drept scop promovarea unui proiect legislativ întocmit în temeiul art. 74 din Constituție având titulatura „Legea Suveranității” sau „Legea Pentru Protejarea Interesului Superior și Suveran al Poporului și Cetățeanului Român” în condițiile prevăzute de Legea nr. 189/1999, republicată, privind exercitarea inițiativei legislative de către cetățeni”, se mai arată în documentul publicat în MO.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Primele dispozitive acustice pentru nevăzători, instalate de CTP Iași în stațiile de tramvai și autobuz

Primele dispozitive acustice pentru persoanele cu deficiențe de vedere...

Marcel Ciolacu spune despre Geoană că nu poate fi considerat un candidat de dreapta

Marcel Ciolacu a criticat propunerea ca Mircea Geoană să...