Știri și dureri de cap | Revista22

Data:

spot_img

Știri și dureri de cap. Raportul Digital News pe 2024 lansat recent de Reuters Institute dezvăluie schimbările structurale ale industriei media în epoca algoritmilor și a Inteligenței Artificiale.

Consumatorii din cele 47 de piețe media investigate se confruntă cu incertitudinea privind autenticitatea știrilor, cu dificultatea de a identifica și discerne știrile false și deepfake, cu avalanșa de informații care dă buzna pe toate canalele, de la cele tradiționale – TV, radio, presă tipărită.

Citește și: Cum se schimbă educația în era digitală. Profesorul nu mai este singura sursă de informare | INTERVIU

Cu observația că și acestea se regăsesc online –, până la rețele sociale diverse, unde tendința vizibilă pe toate cele șase continente este scăderea popularității Facebook și creșterea audienței video pe TikTok și YouTube.

Accesul la internet, indicator al dezvoltării și avansului tehnologic

95 de milioane de cetățeni au răspuns la întrebările formulate de cercetătorii Reuters și Oxford University pentru o imagine de ansamblu a utilizării și consumului de știri online.

Accesul la internet reprezintă un indicator al dezvoltării și avansului tehnologic, iar aici România ocupă un loc similar altor domenii, ca educația sau sănătatea, mai la coada listei:

  • în timp ce țările scandinave oferă 98% acces utilizatorilor, în România, deși se laudă cu bandă largă și viteză bună la internet, doar 78% dintre cetățeni au acces.

Un nou fenomen: evitarea știrilor

Bulgaria se situează la acest indicator cu 7 procente sub noi, iar Grecia, cu un procent deasupra. Pentru România, raportul de țară a fost redactat de Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității București, în coordonarea prof. dr. Raluca Radu.

Citește și: Vila lui Iohannis din Aviatorilor va putea fi renovată cu bani de la buget, prevede o ordonanță de urgență a lui Marcel Ciolacu

Un fenomen relativ recent identificat de cercetători în ultimii ani este evitarea cu bună știință a știrilor.

Patru din zece respondenți ai sondajului global spun că „se simt supraîncărcați de cantitatea de știri din aceste zile care a crescut substanțial (+11pp) din 2019”.

Continuarea în Revista22

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Brîndușa Armanca
Brîndușa Armanca
Ziaristă, scriitoare şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. Realizează rubrica Media culpa în revista „22” și continuă corespondențele la Radio Europa liberă. În afara sutelor de articole de presă, interviuri, emisiuni de radio şi televiziune care fac parte din viaţa unui jurnalist activ, a publicat volume de media și a realizat filme documentare recompensate cu premii naționale și internaționale, iar activitatea culturală cu Distincția Academiei Române și cu o înaltă distincție culturală a din partea ministrului culturii ungar pentru diplomație culturală. Este membră a Uniunii Scriitorilor și a numeroase organizații ca GDS, Societatea Timișoara, AZIR/AEJ, ECREA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Scrisoare deschisă către intelectualii din România | Puterea a Cincea

Este un moment de răscruce. Țara a trăit zile...

Revanșa rinocerilor | Puterea a Cincea

Tenebroase structuri de interese, clientelism, patronaj, cinism, manipulări. În...

Complotul contrarevoluţionar  | Puterea a Cincea

„Complotul contrarevoluţionar” a fost fabricaţia propagandistică menită să justifice...

În campanie

„Cum poți să fii persan?” era întrebarea, devenită celebră,...