Știrile false în perioada interbelică: „Al Capone ar fi locuit în Oradea”. În Bihorul anilor 1920-1930 apăreau numeroase ştiri „senzaţionale”, exploatate inclusiv de ziarele naţionale şi „rostogolite” de acestea, pentru a-şi creşte vânzările şi a „condimenta” cotidianul.
Unele cel mai probabil false, altele pornind de la un sâmbure de adevăr, dar mult exagerate, articolele de acest fel arată că şi atunci ziariştii căutau cu orice preţ ineditul, iar publicul îl gusta din plin. BIHOREANUL aduce la lumina zilei de azi câteva astfel de ştiri dintr-o epocă tumultuoasă.
Numele unui orădean ce ar fi emigrat în America ajungea în câteva articole din aprilie 1927. Albert Kandó, despre care se spunea că ar fi acumulat o avere considerabilă, înceta din viaţă în acea lună într-un sanatoriu din oraşul de pe Criş.
Știrea despre gangster a circulat câteva luni
La început vestit hoţ de buzunare, după 1911 Kandó ar fi emigrat în Canada, apoi în Cuba şi, potrivit ziarului Dimineaţa, declara că a făcut parte dintr-o bandă de piraţi care jefuiau corăbiile în oceanele Pacific şi Indian. Pentru scurt timp ar fi trăit pe o insulă alături de canibali, în cele din urmă revenind pe continentul american, unde a fost arestat şi închis la vestita închisoare Sing-Sing, unde a petrecut 7 ani şi a făcut tuberculoză.
După eliberare, Kandó a revenit în Oradea şi a stat într-un sanatoriu un an şi jumătate. Ziarul Adevărul scria că averea sa de aproape un milion de lei nu avea niciun moştenitor, dar după o vreme subiectul s-a „stins”.
O ştire care a circulat luni bune prin presa naţională era că mai multe rude ale gangsterului Al Capone ar fi locuit în Oradea. În februarie 1931, chiar în timpul procesului său de peste Ocean, Universul scria că „numele adevărat al lui Capone ar fi Cornelius Capovici”, el fiind fiul lui Ladislaus Capovici, care încă locuia în Oradea. Banditul ar fi „dispărut” de aici în 1910, ulterior săvârşind mai multe spargeri în Italia, unde ar fi adoptat şi numele-i arhicunoscut.
Continuarea în Bihoreanul
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: ebihoreanul.ro)