Mai sunt încă multe de învățat și de integrat din ceea ce am experimentat din martie 2020. Din punctul de vedere al cercetării, pandemia a creat condițiile ideale, dorite de orice cercetător, pentru a înțelege diverse fenomene (de la cele biologice la cele sociale) în viața reală, în timp real.
Despre acestea vorbim, săptămânal, la Știința 360, podcastul și emisiunea cu același nume de la Radio România Cultural.
Alături de aspectele biologice și medicale, componenta socială a pandemiei reprezintă a doua cheie esențială pentru a înțelege ce ni s-a întâmplat, de ce și cum putem fi mai eficienți în cazul unor crize similare.
La Centrul pentru Inovare în Medicină identificasem înainte de pandemie, în cadrul unei cercetări privind atitudinile și percepțiile oamenilor cu privire la cancer, fenomenul de infodemie – o cantitate enormă de informații aruncate în spațiul public care face imposibilă sau foarte dificilă identificarea acelor informații acționabile, cu adevărat valoroase.
În timpul pandemiei, pe lângă infodemie, spațiul public de informare a fost caracterizat, de asemenea, de o avalanșă de știri false și de dezinformări care au pus în pericol viețile oamenilor și sănătatea populației, reducând eficacitatea intervențiilor de sănătate publică.
Am avut și avem de luptat cu un virus biologic, dar și cu un virus informațional.
Citește articolul integral în Reporter24
Urmăriți PressHUB și pe Google News!