duminică, 22 mai 2022
AcasăLa ziActualitateStoltenberg (NATO): ”UE nu poate apăra Europa”

Stoltenberg (NATO): ”UE nu poate apăra Europa”

Uniunea Europeană nu este în măsură să își apere teritoriul şi nu trebuie să slăbească NATO cu voinţa sa de autonomie, a declarat joi seara secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat France Presse, potrivit Agerpres.

„Susţin eforturile UE pentru cheltuielile sale de apărare, pentru a se dota cu noi capacităţi militare şi a remedia fragmentarea industriei europene de apărare, căci toate acestea vor fi bune pentru securitatea europeană şi pentru securitatea transatlantică”, a declarat Jens Stoltenberg.

Potrivit acestuia, UE nu poate apăra Europa, dar eforturile sale militare trebuie să completeze NATO.

De asemenea, Jens Stoltenberg nu s-a arătat convins de asigurările date la sfârşitul lunii martie de europeni despre nevoia lor de a consolida o autonomie de acţiune cu scopul de a fi un partener puternic şi deci credibil pentru NATO şi SUA, notează AFP.

”Membrii UE nu furnizează decât 20% din cheltuielile de apărare ale NATO. Dar nu este vorba doar de o problemă de bani. Este şi o problemă de geografie. Islanda şi Norvegia (care nu sunt membre ale UE) sunt porţi de acces spre Arctica. Turcia, în sud, are frontiere cu Siria şi Irak. Şi la vest, SUA, Canada şi Regatul Unit leagă cele maluri ale Atlanticului”, a subliniat secretarul general al NATO.

Pe de altă parte, acesta nu şi-a ascuns niciodată neîncrederea faţă de voinţa de autonomie manifestată de statele membre ale UE, întrucât aceasta ameninţă NATO.

„Orice tentativă de a slăbi legătura, de a diviza Europa şi America de Nord, nu va face decât să slăbească NATO, ea va diviza Europa. Nu cred că o ţară sau un continent îşi poate administra singur provocările de securitate cu care ne confruntăm în prezent”, a subliniat Jens Stoltenberg.

În intervenţia sa în faţa Colegiului Europei, Jens Stoltenberg i-a avertizat pe europeni împotriva voinţei Rusiei de a modifica frontierele prin forţă şi a lansat un apel la întărirea cooperării între UE şi Alianţă.

„Europa singură” sau „America singură” nu sunt soluţia faţă de numeroasele ameninţări pe care le reprezintă „comportamentul agresiv” al Rusiei, terorismul, atacurile cibernetice şi creşterea în putere a Chinei. Ele trebuie să fie împreună”, a subliniat secretarul general al NATO.

Jens Stoltenberg a salutat proiectul european cu privire la mobilitatea militară. „Este unul dintre instrumentele cooperării dintre NATO şi UE. Aceasta va permite o mişcare mai rapidă a trupelor NATO, a trupelor americane prin Europa”, a afirmat el.

Alianţa vrea, de altfel, să acorde „un sprijin crescut eforturilor luptei împotriva terorismului internaţional în Africa”, a anunţat acesta.

Angajamentul militar în Sahel „face parte din eforturile Franţei pentru a lupta împotriva terorismului şi, cu toate că NATO nu este implicată direct, ceilalţi aliaţi din NATO, inclusiv SUA, le susţin”, a subliniat el.

Jens Stoltenberg s-a pronunţat împotriva dezangajării militare a SUA în Europa, argument invocat de europeni pentru a-şi întări autonomia de acţiune.

Alegerea democratului Joe Biden la preşedinţia SUA „va fi o oportunitate pentru deschiderea unui nou capitol în relaţia transatlantică şi este ceea ce vom face în cursul viitorului summit al Alianţei”, care va fi organizat la o dată încă nestabilită, din cauza pandemiei, a asigurat el.

Sebastian Rusu
Jurnalist de politică externă, specializat în problematica spațiului ex-sovietic: Republica Moldova, absolvent al Ecole Doctorale En Science Sociales, AUF. A debutat în presa centrală în anul 2007, unde a abordat chestiuni de politică externă, internă și apărare. De-a lungul timpului, a scris la Curentul, Newsin, Adevărul, Evenimentul Zilei, Evenimentul Zilei de Chișinău, Pagina de Rusia, Politikon.md și Jurnaliștii.ro.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE