Streptococul beta hemolitic este o bacterie care se găsește în intestinul, tractul genital, tractul urinar și, uneori, în tractul respirator al unor adulți. Mulți oameni poartă bacteria în organism, dar nu se îmbolnăvesc și nu prezintă simptome.
Deși sunt puține cazuri în care adulții pot să se confrunte cu neplăceri majore din cauza acestui streptococ, la nou-născuți poate să apară o boală gravă. De aceea, este important un diagnostic corect pentru ca tratamentul să fie aplicat în cel mai scurt timp.
Ce este streptococul beta hemolitic?
Streptococul beta hemolitic este o bacterie comună care se găsește, în mod obișnuit, în intestinul uman sau în tractul genital inferior.
De obicei, este inofensiv pentru adulții sănătoși, dar poate fi periculos pentru nou-născuți. La aceștia, bacteriile pot provoca boala streptococică de grup B, care este gravă și necesită tratament imediat.
Transmiterea streptococului beta hemolitic este încă parțial necunoscută. Se crede că femeile însărcinate pot transmite bacteriile copiilor lor în timpul nașterii naturale.
Totuși, nu se știe cum se transmite streptococul beta hemolitic la adulți, deoarece persoanele care trăiesc alături de cei afectați nu prezintă un risc crescut de a se îmbolnăvi.
Streptococul de grup B poate determina apariția unor infecții periculoase la adulții diagnosticați cu boli cronice, precum diabet sau cu boli hepatice. Vârstnicii sunt în grupa de risc, de asemenea, infecția cu această bacterie poate să conducă la complicații grave de sănătate pentru ei. (1)
Semnele și simptomele infecției cu streptococul beta hemolitic
Semnele și simptomele infecției cu streptococul beta hemolitic grup B pot varia în funcție de severitatea infecției și de vârsta persoanei afectate.
La nou-născuți și bebeluși, simptomele comune ale infecției cu streptococul beta hemolitic includ:
- febră;
- temperatură scăzută a corpului;
- dificultăți de hrănire;
- tonus muscular slab;
- respirație dificilă;
- iritabilitate;
- eczemă;
- icter;
- convulsii.
Adulții pot avea în interiorul organismului streptococul beta hemolitic. Cu toate acestea pot să nu prezinte simptome și să se simtă foarte bine.
La adulții la care infecția pune stăpânire pe organism, manifestările sunt destul de variate. Aceștia se pot confrunta cu infecții ale tractului urinar, situație în care simptomele sesizate sunt:
- senzație de urinare puternică și persistentă;
- arsură sau durere la urinare;
- dureri pelviene;
- urină de culoare roșie sau maronie, semne al prezenței sângelui în urină.
Alți adulți pot prezenta infecție a sângelui – bacteriemie cu semne precum:
- febră;
- frisoane;
- confuzie.
În unele cazuri se poate ajunge la pneumonie în cazul adulților, iar semnele specifice sunt:
- febră;
- frisoane;
- tuse;
- dificultăți respiratorii;
- durere în piept la respirație sau tuse.
Când streptococul beta hemolitic determină infecții ale pielii sau la nivelul țesuturilor moi, manifestările specifice vizează:
- inflamația și înroșirea zonei infecției;
- durere;
- leziuni cu puroi sau drenaj.
Uneori poate fi vorba și de o infecție ce apare la nivelul articulațiilor sau al oaselor, iar semnele sunt de:
- febră;
- frisoane;
- inflamație, senzație de căldură locală și înroșire;
- durere;
- rigiditate sau incapacitate de a folosi un membru sau o articulație.
Citește și: Soluții eficiente pentru combaterea îmbătrânirii pielii
Metode de diagnosticare
Metodele de diagnosticare pentru infecția cu streptococul beta hemolitic implică utilizarea diferitelor tipuri de analize și teste pentru a confirma prezența bacteriei în organism.
Analizele de sânge sunt frecvent întrebuințate pentru a identifica infecția. Uneori, însă, medicul poate recomanda investigații suplimentare, precum urocultură, puncție lombară sau radiografie toracică.
Tratamentul pentru infecția cu streptococul beta hemolitic
Tratamentul pentru infecția cu streptococul beta hemolitic implică în principal administrarea de antibiotice. Sunt și situații în care medicul poate indica o intervenție chirurgicală, atunci când există infecții ale țesuturilor moi și ale oaselor. În astfel de cazuri, operația este un tratament suplimentar.
Ceea ce trebuie menționat este că tratamentul depinde de tipul infecției cauzată de streptococul beta hemolitic, de aceea medicul va lua cea mai bună decizie pentru fiecare caz în parte.
Femeile însărcinate pot primi, la recomandarea medicul de specialitate, antibiotice intravenos, atât în timpul travaliului, cât și la naștere. Nou-născuții care prezintă simptome vor fi supuși testării și dacă infecția este prezentă în sângele lor sau în lichidul spinal, vor primi antibiotice intravenos.
Complicații ale infecției cu streptococul beta hemolitic
Complicațiile pe termen lung ale infecției cu streptococul beta hemolitic pot fi grave și pot pune viața în pericol. La sugari, această infecție poate duce la boli precum:
- pneumonie;
- inflamația membranelor și a fluidului din jurul creierului și măduvei spinării – meningită;
- infecții în sânge – bacteriemie.
La femeile însărcinate, streptococul de grup B poate provoca:
- infecții ale tractului urinar;
- infecția placentei și a lichidului amniotic;
- infecția membranei care căptușește uterul – endometrioză.
La adulții în vârstă sau la cei cu afecțiuni cronice de sănătate, bacteriile streptococi din grupul B pot cauza infecții ale:
- pielii;
- bacteriemie;
- infecții ale tractului urinar;
- pneumonie;
- infecții osoase și articulare;
- infecția endocardului – endocardită. (
Am explicat în acest articol ce este streptococul beta hemolitic, care sunt simptomele lui și cum se poate trata.
Medicul este în măsură să acorde ajutorul adecvat într-o astfel de situație, motiv pentru care recomandarea este să consulți specialistul de la primele simptome neplăcute sesizate.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Surse de informare:
1. Group B strep disease – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/group-b-strep/symptoms-causes/syc-20351729, Accesat 26.10.2023
2. Group B Strep (GBS) – https://www.cdc.gov/groupbstrep/index.html, Accesat 26.10.2023
3. Group B Strep Pregnancy – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11045-group-b-streptococcus–pregnancy, Accesat 26.10.2023