Stresul și mâncatul emoțional

Data:

spot_img

Stresul și mâncatul emoțional sunt probleme tot mai des întâlnite în lumea agitată și grăbită a secolului XXI.

A vorbit pe larg despre acest subiect medicul psihiatru Petronela Nechita, în Monitorul de Cluj.

Mâncatul emoțional sau răspunsul organismului la emotii dificile

Este esenţial să subliniem, spune aceasta, că, pe măsură ce devenim mai conştienţi de nevoile noastre personale – fie că este vorba despre odihnă, plimbări în natură, activităţi sportive sau lectură – şi învăţăm cum să le satisfacem adecvat, tendinţa de a recurge la diverse alimente ca formă de consolare sau recompensă scade semnificativ.

Citește și Cea mai bună rețetă de cozonac

Oamenii trebuie să mănânce pentru a supravieţui. Aşadar, hrana este una dintre nevoile noastre fundamentale. Organismul ne atenţionează, prin foame, că avem nevoie de hrană pentru a trăi. Însă, noi nu mâncăm mereu doar pentru a ne satisface foamea fiziologică. O parte dintre noi apelăm la mâncare pentru ameliorarea stresului. De aceea, mâncatul emoţional se defineşte ca tendinţa de a răspunde la emoţii dificile, cum ar fi frica, furia sau tristeţea, şi la situaţii tensionate prin consumul de alimente, chiar şi în absenţa foamei”, arată dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru la Institutul „Socola” din Iaşi.

Stresul, susţine aceasta, creează un mediu favorabil pentru acest tip de comportament alimentar.

Citește și Cum să vopsești ouăle de Paște

„Prin urmare, mâncatul emoţional implică folosirea alimentelor ca modalitate de a te simţi mai bine şi de a-ţi împlini nevoile emoţionale. Foamea emoţională se manifestă brusc, aducând cu ea o dorinţă intensă de a mânca, având la bază o stare persistentă de disconfort psihologic, generată de stres. Reacţiile afective, indiferent dacă sunt negative sau pozitive, ne determină să facem alegeri alimentare pe fond emoţional. Când mănânci ca să-ţi hrăneşti emoţiile, o faci repede, consumând alimente inconştient pe pilot automat, mai ales în faţa TV-ului, citind sau în faţa laptopului”, precizează medicul, potrivit Monitorul de Cluj.

Continuarea în Monitorul de Cluj

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: https://pixabay.com/photos/salad-restaurant-meal-dinner-569156/ Life-Of-Pix)

spot_imgspot_img
Monitorul de Cluj
Monitorul de Clujhttp://monitorulcj.ro
Monitorul de Cluj este cel mai important cotidian local din judetul Cluj, care apare in format tiparit si online din 1998. Ziarul tiparit apare in format standard 12 pagini, din care 4 color (luni-joi), si o editie de weekend (vineri-duminica). Continutul este preponderent comunitar (stiri si analize din domeniile administratie publica, sanatate, educatie), precum si pagini tematice (economie, mapamond, sport).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related