Strigăt de ajutor al fermierilor gălățeni, „masacrați” de secetă și de neimplicarea factorilor de decizie

Data:

Seceta din acest an a pârjolit judeţul, iar majoritatea culturilor sunt calamitate, astfel că recoltele se anunţă dezastruoase. În aceste condiţii, fermierii gălăţeni au mari probleme, mai bine de jumătate dintre ei riscând să intre în faliment. Dincolo de lipsa acută a precipitaţiilor, cei mai importanţi fermieri din judeţ acuză lipsa de implicare a factorilor de decizie de la toate nivelurile şi solicită prezenţa acestora la o întâlnire pe care o vor organiza miercuri şi în care problemele agriculturii vor fi cap de afiş.

Vineri, 1 iulie, conform datelor Administrației Naționale de Meteorologie, în cultura de porumb neirigat, rezerva de apă din sol pe profilul 0-100 cm se situa în limite scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă în Dobrogea și în Maramureș, pe suprafețe extinse din Moldova, Transilvania, Banat și Crișana, local în nordul, estul, sud-vestul și sudul Munteniei, sudul, centrul și estul Olteniei. Inutil de spus că acest conținut de umiditate din sol se prezintă la valori satisfăcătoare și apropiate de optim doar în celelalte regiuni ale țării.

În județul, Galați, așa cum am mai arătat în paginile cotidianului nostru, cel puțin în partea sa de sud este o secetă apăsătoare. Fermierul Petre Grigore, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice (APCPT) Galaţi şi reprezentant local al LAPAR (Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România) își amintește cu tristețe de seceta pedologică extremă din urmă cu doi ani și spune că situația este chiar mai gravă în prezent. „Dacă vă amintiți, atunci despăgubirile pentru secetă au fost acordate doar pentru culturile înființate în toamna anului 2019 și doar pentru circa 85 la sută dintre fermieri. Cele pentru culturile de primăvară nu au fost prinse în buget și au rămas la stadiul de promisiune. Acum, e limpede că ar trebui declarat județul ca fiind calamitat, iar acest lucru este de competența Instituției Prefectului. Eu reprezint fermierii și nu mă feresc să o spun că vor căuta prin toate mijloacele să nu facă lucrul acesta, iar fermierii vor avea mari probleme să achite acel impozit pe venit la hectar”, ne-a precizat Petre Grigore.

Acesta a adăugat că proiectul viitoarei variante de ocolire a Galațiului („centura mare”) i-ar afecta pe agricultorii din zonă. „În primul rând, despăgubirile propuse, de 5.000 lei per hectar sunt infime, în condițiile în care prețul pieței situează un hectar din zonă la circa 12-14.000 de euro. În al doilea rând, așa cum este proiectul, ar deranja sistemul de irigații în care au fost investiți bani europeni, modernizările fiind făcute de unii fermieri. I-am prezentat aceste probleme domnului ministru Chesnoiu, la acea întâlnire care a avut loc recent la Galați, dar…”, a spus Petre Grigore, pentru „Viața liberă”.

Punctele de suspensie de mai sus pot fi umplute cu orice, dar nu cu precipitații, pentru că mai ales sudul județului a fost lipsit de apă în ultimele nouă-zece luni. Recent, șefa Direcției pentru Agricultură Județene, Doina Ragea, ne spunea că un nivel normal al precipitațiilor ar fi de 420 de litri pe metru pătrat în decursul unui an, iar la Galaţi s-au înregistrat doar 90 de litri pe metru pătrat în 2022.

Fermierii anunță o întâlnire cu politicienii gălățeni

Și mai tranșant este fermierul gălățean Ștefan Druică, din Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR). „Eu iau în calcul să nu mai înființez culturi pe suprafețele neirigate. Dacă la culturile de toamnă, gradul de afectare este de 70%, la cele de primăvară e de sută la sută. Porumbul e cât usturoiul. Așa nu se mai poate”, a menționat Ștefan Druică, într-un recent dialog telefonic.

Acesta a anunțat pentru miercuri, 6 iulie, ora 12.00, la Hotel „Vega”, o întâlnire a fermierilor cu factorii de decizie locali și cu parlamentarii gălățeni, pentru a discuta problemele agriculturii. „Nu e vina lor că nu plouă, dar trebuie găsite soluții. Reducerea TVA, accize, ceva, pentru că, altfel, 60 la sută dintre fermieri vor intra în faliment. Sunt oameni care au contractat credite în 2020 și nu au reușit nici acum să le achite”, a mai spus cunoscutul fermier gălățean.

Altfel, toată lumea este de acord cu faptul că trebuie să consumăm produse agricole și alimente autohtone, dacă se poate locale, dar, concret, nimeni nu se implică la „firul ierbii” arse de secetă și de soarele necruțător al lunii lui Cuptor. Strigătul de ajutor al fermierilor gălățeni vine în ceasul al 24-lea, în condițiile în care, conform Institutului Naţional de Statistică, în judeţul Galaţi s-au cultivat anul acesta aproape 420.000 de hectare, iar recoltele vor fi dezastruoase, după toate probabilitățile, titrează VIAȚA LIBERĂ.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Viața Liberă
Viața Liberăhttps://www.viata-libera.ro/
Are 6 ediții săptămânal și din 1998 este auditat BRAT. Este distribuit în județul Galați prin rețeaua proprie și Poșta Română. www.viata-libera.ro este ediția online și are aproximativ 20.000 de vizitatori unici zilnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Comercianții cer închiderea magazinelor mari în weekend. Părerile sunt împărțite

Micii comercianți vor ca supermarketurile să fie închise în...

O firmă de transport a luat în leasing 90 de mașini, apoi a refuzat să mai achite ratele. Ca să nu le returneze, le-a...

Marți dimineață, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Mureș, sub...

În România crește influența serviciilor și a armatei

În România crește influența serviciilor și a armatei. Stabilitatea...